joe biden egyesüt királyság
Globál

Holnap összeülnek a nagyhatalmak - Több nagy bejelentés is várható

Portfolio
Holnap kezdődik G7-csúcs a világ legfejlettebb ipari hatalmainak részvételével, amelynek fő témája a koronavírus-járvány, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem, illetve a gazdasági együttműködés lehetőségei lesznek. Szinte biztosan felmerülnek majd geopolitikát érintő kérdések is, főleg Kína és Oroszország vonatkozásában. A találkozó előtt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság képviselői külön is egyeztetnek, amelynek keretében egy új Atlanti Chartát is elfogadhatnak - írja a CNBC.

A G7-csúcs péntektől vasárnapig fog tartani és részt vesznek rajta a világ legfejlettebb hatalmai, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kanada, Japán, valamint Olaszország. Emellett az Európai Unió is képviselteti majd magát az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnökén keresztül. A fent megnevezett szereplőkön kívül ezúttal meghívták Ausztrália, India és Dél-Korea képviselőit is.

Az Egyesült Királyság az esemény házigazdájaként az alábbi területeket határozta meg a találkozó fő feladataiként:

  • A koronavírus válságból történő kilábalás előmozdítása kiemelt célként szerepel majd, ennek kapcsán konkrét terveket is meg kívánnak fogalmazni, például a világ teljes lakosságának beoltását 2022 végéig.
  • Támogatni kívánják a tisztességes feltételeken alapuló szabadkereskedelmet, illetve a közös értékek védelmét.
  • Lépéseket kívánnak tenni a klímaválság elleni hatékony küzdelem és a biodiverzitás megőrzése érdekében. Ez már csak azért is lényeges szempont, mert novemberben szintén az Egyesült Királyság lesz a házigazdája a soron következő ENSZ klímaváltozási konferenciának.

Szinte biztos, hogy az Oroszországgal és Kínával fennálló viszony is naprenden lesz a találkozó során. Előbbi esetében az elmúlt években tapasztalt expanziós törekvések és az ezekre válaszul meghozott szankciók, míg utóbbi tekintetében a kereskedelmi ellentétek állhatnak majd a középpontban.

A két ország beszédtéma lesz várhatóan a június 14-re tervezett NATO-csúcson is, különös tekintettel Oroszországra, mivel Joe Biden a NATO-csúcsot követően első alkalommal találkozik majd Vlagyimir Putyinnal Svájcban.  

A G7 országok találkozóit több kritika is érte a múltban, amiért a megfogalmazott ígéreteket sok esetben nem sikerül érvényesíteni a gyakorlatban. Többen bírálták azt is, hogy Kína és Oroszország nem tagja a csoportnak, annak ellenére, hogy mindkét ország meghatározó tényező a világpolitikában. A szervezők ezzel szemben pozitívan látják az elérhető eredményeket.

A G7-csúcsot megelőzően az Egyesült Királyság és az Egyesült államok külön is tárgyalnak a kétoldali együttműködésről.

A két ország egy új Atlanti Charta elfogadására tehet kísérletet, amely erősítheti az együttműködést a kereskedelem, turizmus és technológia területén.

Ennek mintájául az 1941-ben Winston Churchill és Franklin D. Roosevelt által megkötött Atlanti Charta szolgál, amelyben a két ország lefektette céljait a második világháborút követő világrend kapcsán.

Az eredeti Atlanti Chartában többek közt a demokrácia és a szabadkereskedelem mellett kötelezte el magát az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, amelynek kiemelt szerepe volt később az ENSZ, valamint a NATO létrejöttében.

Címlapkép forrása: Phil Noble - WPA Pool/Getty Images

wisjh
bull
budapest airport
koronavírus labor maszk getty stock
deviza trader forint árfolyam kereskedő
startup cég vállalkozás fiatal

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
boris johnson scott morrison