kazany
Globál

Szolgálatba állt Oroszország rettegett tengeralattjárója

Portfolio
Hivatalosan is szolgálatába állt az orosz haditengerészet első Jaszen-M tengeralattjárója, melyre a Business Insider szerint „aggodalommal tekintenek” a NATO vezetői.

A Kazany névre hallgató eszköz egy atommeghajtású robotrepülőgép-hordozó tengeralattjáró, a második a Jaszen-osztályban, amely számos addicionális fejlesztést tartalmaz elődjéhez képest, ezért kapta meg az „M” toldalékot.

A Business Insider úgy ír a tengeralattjáróról, hogy az egy „új fejezet” az orosz tengeralattjáró-fejlesztésben, és „szinte minden tekintetben modernebb elődjénél, amely miatt már eleve aggódtak a NATO vezetői.”

A Jaszen-osztály elsősorban fegyverzete és lopakodó képességei miatt keltette fel a NATO aggályait, hiszen a tengeralattjárót felszerelték 32 P-800 Onyik és 40 3M-14 Kalibr cirkálórakétával. A Kalibr-cirkálórakéták hatótávolságát a nyugati hírszerzők körülbelül 2500 kilométerre becsülik és tengeri célpontok likvidálása mellett szárazföldi célpontok ellen is tökéletesen hatékony, ahogy ez bebizonyosodott a szíriai intervenció során is. A lopakodó képességekkel kapcsolatosan annyit ír a lap, hogy az első Jaszen, a Szeverodvinszk egyszer „hetekre” eltűnt az Északi-sarkkörön és a NATO minden igyekezete ellenére nem tudta megtalálni.

Jeffrey Edmonds, a Center for Naval Analysis szakértője azt mondta a Kazanyról, hogy kisebb, mint elődje, viszont új vezérlőrendszert, új szenzorokat, új személyvédelmi rendszereket kapott, illetve jóval nehezebb is észlelni, hiszen kevesebb hangot bocsát ki, mint a Szeverodvinszk. Az új tengeralattjárókat ráadásul 3M22 Cirkón hiperszonikus rakétákkal is felszerelik, amely kifejezetten ellenséges hadihajók semlegesítésére lett kitalálva és jelenleg nem ismert ellene hatékony védekezési mód.

A nyugati katonai vezetők elsősorban amiatt aggódnak, hogy ezek a tengeralattjárók kifejezetten nehezen észlelhetők és jelentős hatótávolságú rakétákkal vannak felszerelve, így könnyedén támadhatnak amerikai szárazföldi és tengeri célpontokat az amerikai keleti-partszakasz mentén.

A hajóink többé nem számíthatnak arra, hogy biztonságosan tudnak működni a Keleti-partnál vagy akadálytalanul át tudnak kelni az Északi-sarkkörön

– ezt Andrew Lewis altengernagy mondta, az amerikai 2-es számú hadiflotta főparancsnoka. Hozzátette: Amerikának fel kell készülnie a hadviselése a partszakaszai mentén az új orosz tengeralattjárók megjelenése miatt.

2030-ig Oroszország összesen hét Jaszen-osztályt tervez hadrendbe állítani.

Címlapkép: Alexander Ryumin\TASS via Getty Images

beruhazas
wisjh
bull
budapest airport
koronavírus labor maszk getty stock

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
boris johnson scott morrison