kreml oroszország moszkva
Globál

Moszkva szerint Joe Biden lehetségesnek tartja Ukrajna NATO-tagságát

MTI
Moszkva felfigyelt arra, hogy Joe Biden amerikai elnök "hipotetikusan" lehetségesnek tartja Ukrajna belépését a NATO-ba, ami új álláspont, mivel korábban Washingtonban ilyen nyilatkozatok nem hangzottak el - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán, néhány órával az amerikai és az orosz elnök genfi találkozója előtt.

Ami Ukrajnát illeti, hallottuk, hogy Joe Biden hipotetikusan elképzelhetőnek tartja Ukrajna belépését a NATO-ba - mondta Peszkov a Pervij Kanal tévének adott interjúban.

Peszkov szerint ez új elem, korábban Washingtonban ezt így nem mondták. Mi Moszkvában természetesen felfigyeltünk erre - mondta.

A szóvivő biztos abban, hogy szükség esetén Vlagyimir Putyin orosz elnök pontosan meghatározza Moszkva ezzel kapcsolatos álláspontját.

Putyin mindig pontos, ha arról van szó, hogy vörös vonalakat kell kijelölni az Oroszországi Föderáció szempontjából, különösen egy olyan nehéz megbeszélésen, mint amilyen a mai lesz

- mondta Peszkov.

A szóvivő megismételte azt a moszkvai álláspontot, hogy az amerikai-orosz kapcsolatokban "el kell takarítani a romokat". Hangsúlyozta, hogy a két ország közötti párbeszéd az amerikai fél miatt szakadt meg, Vlagyimir Putyin és az orosz fél sosem volt a párbeszéd megszüntetésének a híve.

Sok kérdést át kell beszélni, hogy újraindíthatók legyenek a munkafolyamatok (...), hogy tisztázzuk, mennyire súlyosak az ellentétek

- tette hozzá.    

A genfi tárgyalásokon Peszkov szerint nem kerülhető meg a diplomáciai tulajdon kérdése. Arra utalt, hogy az Egyesült Államok 2017. szeptember 2-án bezáratta a San Franciscó-i orosz főkonzulátust, valamint a washingtoni kereskedelmi képviseletet és annak New York-i kirendeltségét. Az első két ingatlan diplomáciai mentességet élvező orosz tulajdon, a harmadik bérlemény. A történteket Moszkva nyíltan ellenséges lépésként értékelte, és követelte a vagyontárgyak visszaszolgáltatását. Fél évre rá, 2018. március 26-án Washington bezáratta a seattle-i orosz főkonzulátust (bérlemény) és a főkonzul rezidenciáját (orosz tulajdon) is.

Címlapkép forrása: David Clapp/Getty Images

ausztraliasidney
GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816
vakcina koronavírus oltás

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
németország koronavírus