Előfizetői tartalom

Jön a tét nélküli választás, amelynek eredményébe az egész Közel-Kelet beleremeghet

Pénteken elnökválasztást tartanak Iránban, amely meghatározó befolyást gyakorolhat az ország jövőjére annak ellenére, hogy az iráni intézményrendszeren belül az elnöki hivatal jogkörei igen korlátozottak a vallási elöljárók hatalma mellett. A választási folyamatot azonban már jó előre manipulálta az iráni vezetés, például mérsékelt jelöltek kizárásával vagy a keményvonalas konzervatív jelöltek nem titkolt támogatásán keresztül. Emiatt igen alacsony részvétel várható, amely a keményvonalas szárnyat erősítheti. Ez nemcsak a 2015-ös atomalku feltámasztását veszélyeztetheti, de a politikai reformok reményét is hosszú távra parkolópályára teheti a közel-keleti országban.

Az elnöki hatalom valódi súlya Ahhoz, hogy a pénteki választás tétjét megértsük, érdemes megvizsgálni az iráni elnöki tisztség hatáskörét. Az 1979-es forradalmat követően Irán egy autokratikus monarchiából iszlám köztársasággá alakult. Ennek megfelelően változott meg a politikai berendezkedés, melyben kiemelt szerepet kaptak vallási elöljárók. Az ország valódi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái