moszkva vörös tér oroszország kreml
Globál

Háromnapos lesz a parlamenti választás Oroszországban

MTI
Oroszországban szeptember 17-19. között fogják megtartani a szövetségi parlamenti alsóházi és a regionális választásokat - közölte pénteken az orosz Központi Választási Bizottság.

A választások háromnapos lebonyolításáról hozott döntését a testület a járványhelyzettel indokolta. Tavaly az ország alkotmányának módosításáról kiírt szavazás is három napon át tartott. A parlamenten kívüli ellenzék kifogásolta a voksolás széthúzásáról szóló döntést, azt állítva, hogy nagyobb teret nyit a csalásnak, mint az egy nap alatt lebonyolított voksolás, a kormányzat szerint viszont a választások tisztaságának ellenőrzése biztosított.

Az igazságügyi tárca szerint 32 párt jogosult arra, hogy rajthoz álljon a választáson, közülük 14 mentesül az alól, hogy támogatói aláírásokat gyűjtsön a jelöltjeinek. Utóbbi kiváltságra azok a politikai erők jogosultak, amelyek az alsóházban képviseltetik magukat, az előző szövetségi parlamenti választásokon a listás szavazatok több mint 3 százalékát megszerezték, vagy az Oroszországi Föderáció legalább egy régiójának törvényhozásába megválasztották őket.

Minden más pártnak legalább 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie országos jelöltlistájának nyilvántartásba vételéhez. Az egyéni választókörzetekben a bejegyzéshez a választásra jogosultak legalább 3 százalékának ajánlása, vagy 100 ezresnél kisebb körzetekben legalább háromezer aláírás szükséges.

Nem kell majd aláírást gyűjtenie a négy parlamenti pártnak, az Egységes Oroszországnak, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának, Oroszország Liberális Demokrata Pártjának és az Igazságos Oroszország - Az Igazságért pártnak. További kedvezményezett a Nyugdíjasok Oroszországi Pártja, a Szociális Igazságosságért párt, az Oroszország Kommunistái, a Rogyina (Szülőföld), az Új Emberek, a Jabloko, a Zöld Alternatíva, a Növekedés Pártja, a Zöldek, a Szabadság és Igazságosság Oroszországi Pártja, valamint a Polgári Platform.

A Központi Választási Bizottság július 13-ig várja a pártoktól a jelöltaspiránsok listájának benyújtását. A helyi hatóságoknak június 17-ig kell megerősíteniük a választási körzetek lajstromát és megvonni azok határait. A körzeti választási bizottságoknak augusztus 1-jéig kell megalakulniuk.

Szeptemberben az orosz szövetségi parlament alsóházát (az Állami Dumát), 12 régió vezetőjét (kilencet közvetlenül, hármat közvetve) és 39 régió törvényhozásának képviselőit fogják megválasztani. A választási agitáció augusztus 21-én indulhat és a szeptember 17-én elkezdődő kampánycsendig tarthat. A pártoknak augusztus 29-ig kell meghirdetniük választási programjukat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön írta alá a rendeletet, amelyben a várakozásoknak megfelelően szeptember 19-ét nevezte meg a választások napjaként. A képviselők ugyancsak csütörtökön tartották az hetedik összetételű orosz parlament utolsó ülését.

A szélsőséges szervezetek tagjai egy június elején hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítették passzív választójogukat, nem indulhatnak jelöltként például a szeptemberben esedékes parlamenti választáson sem. Június 10-én egy moszkvai bíróság szélsőségesnek minősített három, Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikushoz közel álló szervezetet.

Címlapkép: Getty Images

predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás