Moszkva panoráma
Globál

Koronavírus: Sosem volt még ekkora a baj Moszkvában, újabb szigorítások lépnek életbe

MTI
Moszkvában pénteken kilencezer fölé emelkedett és ezzel abszolút rekordot ért el az újonnan kimutatott koronavírusos fertőzöttek száma, emiatt az orosz fővárosban Szergej Szobjanyin polgármester június 27-ig meghosszabbította a járványügyi korlátozások jórészét, és új óvintézkedéseket is bevezetett.

Az orosz főváros kórházai szüneteltetik a Covid-19 ellen még be nem oltott betegek felvételét, s ez alól csak a rákban és vérbetegségben szenvedők, valamint a vakcináció alól igazoltan felmentettek kapnak kivételt. A sürgősségi ellátás továbbra is mindenkinek jár. Szobjanyin emellett

bezáratta a labdarúgó Európa-bajnokság moszkvai szurkolói övezeteit és a szabadtéri táncparketteket, valamint betiltotta az ezerfősnél nagyobb rendezvényeket.

A Covid-19-mentesnek nyilvánított vendéglátóipari egységeket kizárólag az állami online ügyfélszolgálat honlapjáról a védőoltás igazolására letölthető QR-kóddal lehet látogatni.

A polgármester június 29-ig meghosszabbította azt a rendeletét, amelynek értelmében az éttermek 23-tól hajnali 6 óráig zárva kell tartsanak. Továbbra sem működhetnek a bevásárlóközpontok gyorsétterem-udvarai, a gyermekmegőrzők, a játszóterek. A múlt szombaton a város és az ország számára nem létfontosságú üzemek és intézmények esetében bevezetett kényszerszabadságot azonban a polgármester hétfői hatállyal feloldotta.

Szobjanyin a Pervij Kanal állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy

az új megbetegedések 89,3 százalékát az új koronavírus indiai változata okozza.

A polgármester szerint ennek leküzdéséhez a szervezetnek kétszer annyi antitestre van szüksége, mint az eredeti, vuhani vírus leküzdéséhez.

Országos szinten február óta először haladta meg a 17 ezret a napi új esetek száma. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a helyzet romlását a lakosság átoltásáért indított kampány lassúságával, az emberek "totális nihilizmusával" és a vírus alattomosságával magyarázta.

A szóvivő nem értett egyet azzal a megállapítással, hogy állami szinten kudarcot vallott volna a Covid-19 elleni küzdelem, és hogy az élenjáró országokéhoz képest alacsony oroszországi áltoltottsági szint a hatalommal szembeni bizalmatlanság jele lenne. Ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy mi az oka a maszk- és kesztyűviselettel és védőoltással szembeni fenntartásoknak.

Elismerte, hogy Oroszország más országokhoz képest rosszabbul áll a vakcináció kérdésében, de rámutatott, hogy ennek oka nem az oltóanyag-hiány.

Peszkov támogatásáról biztosította a Moszkvában bevezetett óvintézkedéseket, egyebek mellett a Covid-19-mentes éttermek létrehozását. Úgy vélekedett, hogy a lakosság beoltottakra és nem beoltottakra való felosztása nem vezet majd társadalmi feszültségekhez.

"A legfélelmetesebb megosztottság azok között van, akik a kórházi intenzív osztályok lélegeztetőgépeire kötve fekszenek és akik nem kerültek ebbe a helyzetbe. És mindent meg kellene tenni azért, hogy az oroszok között ne legyen ilyen megosztottság" - nyilatkozott.

Oroszországban a pénteki hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma egy nap alatt 17 262-tel 5 281 309-re emelkedett. A legtöbb új esetet Moszkvában (9056), Moszkva megyében (1254) Szentpéterváron (970), Nyizsnyij Novgorod megyében (218) és Voronyezs megyében (186) észlelték. Az orosz fővárosban az előző rekordot decemberben jegyezték fel, mintegy 8200 fővel.

A napi növekmény országos szinten pénteken 0,33 százalék volt, az új esetek 14,3 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 302 205-re, a halálos áldozatoké 453-mal 128 445-re, a felépülteké pedig 10 954-gyel 4 839 705-re emelkedett.

Az orosz egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a koronavírus terjedése egy hét alatt 30 százalékkal felgyorsult.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 144,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 444 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 584 574 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz járványügyi operatív törzs úgy határozott, hogy keddtől helyreállhat a teljes értékű, menetrendszerű légi utasforgalom Törökországgal. A járatokat Moszkva a török járványhelyzetre hivatkozva április 15-én csökkentette a minimumra. A döntést megelőzően orosz ellenőrök csoportja kereste fel Törökországot. Azt a tájékoztatást kapták, hogy az orosz nyaralók körében népszerű ország szállodáiban az alkalmazottak 60-90 százalékát beoltották.

Június 28-án Oroszország felújítja a légiforgalmat Egyesült Államokkal, Belgiummal, Bulgáriával, Írországgal, Jordániával, Olaszországgal, Ciprussal és Észak-Macedóniával. Sűrítik a repülőjáratokat Ausztriába, Örményországba, Azerbajdzsánba, Görögországba, Katarba, Finnországba, Horvátországba és Svájcba. Moszkva emellett engedélyezte kínai és liechtensteini állampolgárok beutazását az országba.

Címlapkép: Getty Images

montenegro
adobevallas adozás
GettyImages-1211246441 (3)
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
montenegro