koronavírus adatok sejt járvány
Globál

WHO: a legrosszabbra kell számítani Afrikában a koronavírus terjedése miatt

MTI
A "legrosszabbra kell számítani" a koronavírus-járványhelyzetet illetően Afrikában, ahol a lakosság mindössze egy százalékát oltották be eddig a vírus ellen - figyelmeztetett pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

"Az esetek száma 52 százalékkal, a halálesetek száma 32 százalékkal nőtt Afrikában a múlt héten, és a legrosszabbtól tartunk, figyelembe véve, hogy az afrikai lakosság mindössze egy százalékát oltották be eddig" - figyelmeztetett egy pénteki sajtótájékoztatón Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Az eltérő járványhelyzet a méltányos vakcinaelosztás globális kudarcát mutatja

- jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, aki annak veszélyére figyelmeztetett, hogy az egyenlőtlenségek súlyos pusztításokat okoznak a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő embereknek. A WHO-főigazgató szerint túl későn érkeznek vakcinafelajánlások a fejlődő országok számára, egyes esetekben már csak a következő évre.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz emlékeztetett arra, hogy a WHO célul tűzte ki, hogy az összes ország lakosságának legalább 10 százalékát az idén nyáron, 40 százalékát az év végéig, 70 százalékát pedig 2022 közepéig beoltsák. A WHO-főigazgató sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy - mint mondta - ezzel szemben

a közepes vagy magas jövedelmű országok több mint felének sikerült lakosságának legalább 20 százalékát beoltania, míg ugyanez a szegényebb országok közül mindössze háromnak sikerült.

Az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központjának (CDC) tájékoztatása szerint Ugandában pénteken 11 704-el megdőlt az egy hét alatt feljegyzett fertőzöttek száma, miközben az országban hiány alakult ki orvosi oxigénből. Monica Musenero ugandai egészségügyi miniszter a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy legalább 15 ezer oxigénpalackra van szükségük, aminek beszerzéséhez szomszédos országok segítségét kérték. Egy katonai szóvivő a dpa-val közölte, hogy a hadsereget is felszólították oxigén előállítására.

Ugandában és további 13 afrikai országban jelenleg is terjed a koronavírusnak először Indiában azonosított, nagyon fertőző, Delta nevű variánsa. A CDC szerint Afrikában eddig 5,1 millió koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető körülbelül 136 ezer halálesetet regisztráltak, mindazonáltal feltételezések szerint a valós számok jóval nagyobbak ezeknél.

Címlapkép: Getty Images

dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19
ausztraliasidney
GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
németország koronavírus