afganisztán
Globál

Lebombáztak egy kórházat Afganisztánban, koronavírus elleni vakcinák semmisültek meg

MTI
Rakétatalálat ért egy kórházat szerdán a kelet-afganisztáni Kunár tartományban, a támadás következtében koronavírus és gyermekbénulás elleni vakcinák is megsemmisültek, hivatalos források a kormányellenes tálibokat gyanúsítják a támadás elkövetésével.

Zabihullah Mudzsáhid, a radikálisok szóvivője tagadta, hogy közük lett volna a támadáshoz. A tálibok keddre virradóra elfoglalták Afganisztán legfontosabb határátkelőhelyét Tádzsikisztánba. A hadsereg egyik tisztje szerint az afgán katonák feladták a Sir Hán Bandar környéki állásaikat, és néhányan közülük át is keltek Tádzsikisztánba a határon.

Az iszlamisták hétfőn körülvették a stratégiailag fontos, északi Kunduz tartomány azonos nevű székhelyét is. Sir Hán Bandar mintegy 50 kilométerre található Kunduztól.

Az elmúlt hetekben fokozódtak a harcok a kormányerők és az iszlamista tálibok között, az utóbbiak több területet vontak irányításuk alá. Május 1-én megkezdődött az amerikai csapatok és a NATO-kontingens kivonása, jóllehet elemzők attól tartanak, hogy a külföldi katonák távozása nyomán az ország káoszba süllyed.

Kedd éjjel út mentén elhelyezett pokolgép robbant az ország déli részén fekvő Kandahár tartományban egy busz mellett, öten meghaltak, 18-an pedig megsebesültek. Dzsamal Barikzai, a tartomány rendőrségi szóvivője azt mondta, a halottak közt nők és gyerekek is vannak.

Kandahárnak ezen a részén egy ideje súlyos harcok dúlnak a hadsereg és a tálibok között. Deborah Lyons, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja kedden felszólította a nemzetközi közösséget, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a szemben álló feleket visszaültesse a tárgyalóasztalhoz. Lyons a világszervezet Biztonsági Tanácsa előtt elmondott beszédében aggodalmát fejezte ki az afganisztáni helyzet miatt, kiemelve, hogy az országban a járványhelyzet, a biztonsági helyzet és a gazdasági helyzet egyaránt aggasztó.

Címlapkép: Getty Images

olimpia zaszlo shutter-20170801
horvátország dubrovnyik nyaralás tengerpart getty stock
koronavírus 2020 03 14
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
autópálya sztráda torlódás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Andrés Manuel López Obrador Mexikó