vakcina
Globál

Mérhető lesz vérből, hogy mennyire hatékony egy-egy vakcina - áttörést értek el Oxfordban

MTI
Az Oxfordi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy vérvizsgálaton alapuló módszert, amely előrejelzi új Covid-19 elleni vakcinák hatékonyságát, ezzel megnyílhat a lehetőség az oltóanyagok széles körű klinikai próbáinak lerövidítésére, amelyek elvégzése egyre bonyolultabb feladat.

A kutatók a vírus ellen harcoló számos antitest koncentrációját vizsgálták a kutatásba bevont résztvevők vérében azután, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett Vaxzevria nevű oltást megkapták.

Megvizsgálva azt, hogy a részt vevő önkéntesek közül később ki szenvedett tüneteket mutató Covid-19-ben és ki nem kapta el az új koronavírus- fertőzést, a kutatók alkottak a résztvevők vérvizsgálatain alapuló modellt, amelytől azt remélik, hogy "megjósolja", milyen erőteljesek lesznek az újabb oltások.

"Az adatokat fel lehet használni arra, hogy kiköveztessük az új oltóanyagok becsült hatékonyságát" - írták a medrxiv.org tudományos hírportálon csütörtökön közzétett tanulmányukban.

A kutatók jelezték: további kutatások szükségesek annak megerősítésre, hogy a modell jól jelzi az aggodalomra okot adó, fertőzőképesebb új vírustörzsek esetében is a vakcinák hatékonyságát. Megjegyezték azt is, hogy nem vizsgálták az úgynevezett sejtes immunválaszt, amely az antitestek mellett az emberi szervezet hatékony fegyvere a fertőzések ellen és amelyet bonyolult megmérni.

"Nagy szükség van arra, hogy vakcinákkal lássuk el a világot, de a fejlesztés és az engedélyeztetési eljárás hosszú hónapokat vesz igénybe. Reméljük, hogy ennek a valószínűságszámításnak az alkalmazása a felgyorsíthatja a folyamatot" - közölte Andrew Pollard, az Oxfordi Oltóanyagcsoport igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

kína bor
B_TTS20210605014
fegyveres női katona HK 416-ossal
frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
fegyveres női katona HK 416-ossal