portugália shutter
Globál

Nyaralást tervezők, figyelem: Portugália nagyot szigorít, gyakorlatilag lezárták a fővárost

MTI
A koronavírus ellen szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe a 2,8 milliós lélekszámú lisszaboni régióban péntektől, a portugál hatóságok így akarják visszaszorítani a nyári szabadságolások idején fenyegető növekvő számú fertőzéseket.

Harcolunk a betegség terjedése ellen - mondta Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Portugália még messze van a vörös vonaltól, de növekvőben van a járvány - tette hozzá.

Vieira da Silva szerint a kórházban és az intenzív osztályokon ápolt betegek száma kezelhető, de a tendencia "aggasztó".

Pénteken délután 3 órától hétfő reggel 6-ig csak negatív - PCR vagy antigén - koronavírusteszttel vagy oltási igazolvánnyal lehet be, illetve kilépni Lisszabon térségéből.

A fővárosban, Lisszabonban és Albufeira tengerparti üdülőhelyen a hét végén az éttermeknek, kávéházaknak és - az élelmiszerboltok kivételével - az üzleteknek délután fél négykor be kell zárniuk. A szupermarketek és az élelmiszerüzletek este hétig tarthatnak nyitva. A fertőzötteknek elsősorban a fővárosi agglomerációban növekvő száma miatt az intézkedéseket hetente felülvizsgálják, és addig maradnak érvényben, amíg a helyzet nem javul.

Csütörtökön 1556 volt a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, ez volt a legnagyobb növekedés február óta, amikor az ország valamivel több mint 10 milliós lakossága volt karanténban. Az ibériai országban a járvány kezdete óta 869 879 fertőzöttet és 17 079 halálesetet jelentettek.

A fertőzöttek számának növekedése akkor lódult meg, amikor az idegenforgalomtól függő Portugália megnyitotta a határokat az európai uniós és brit turisták előtt.

A lisszaboni fertőzöttek felénél a fertőzőbb indiai delta variánst diagnosztizálták, amely Nagy-Britanniában is gyorsan elterjedt. A 100 ezer lakosra jutó 130 új fertőzöttel Portugália az első helyen áll a 27 uniós tagállam között, de alacsonyabb a fertőzöttek aránya, mint Nagy-Britanniában.

Portugália a fiatalok oltását is felgyorsította, a 18 év felettiek július 4-től regisztrálhatnak az oltásra. Eddig a lakosság mintegy 30 százaléka kapta meg a két adag vakcinát. Vieira da Silva szerint mintegy 700 ezer hatvan év feletti lakos még nem kapta meg a második adag védőoltást.

Címlapkép: Shutterstock

SZG_9411

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
ashraf ghani