Előfizetői tartalom

100 éves a világ egyik legerősebb szervezete, amely globális szuperhatalommá tette Kínát

Ma ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Kínai Kommunista Párt (KKP), amely a világ egyik legbefolyásosabb szervezete. A több mint 95 millió taggal rendelkező párt Kína megkérdőjelezhetetlen ura. A párt ráadásul az utóbbi években, főleg Hszi Csin-ping hatalomra kerülése óta, még erősebben kívánja befolyásolni az ország politikáját, egyúttal pedig erősíteni Kína világpolitikai pozícióját. A látványos sikerek ellenére azonban az utóbbi években tapasztalt hatalomkoncentráció és a párt túlmozgásos működése hosszú távon veszélyt jelenthet ország növekedésére.

A párt története A KKP-t hivatalosan 1921. július 1-jén alapították Sanghajban, tábora gyorsan növekedett, döntően a széles paraszti rétegek körében. Ebben az időszakban lépett színre a párt és később egész Kína legmeghatározóbb alakja, Mao Ce-tung. A KKP a második világháború alatt az akkoriban Kínát kormányzó nacionalistákkal közösen állt ellen a japán megszállóknak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái