Előfizetői tartalom

Úgy hódította meg Amerika az egyik legfontosabb katonai bázisát, hogy a védők azt sem tudták, háborúban állnak

Portfolio
Akárhányszor feszültebbé válik valamiért az Egyesült Államok és Kína vagy éppen Észak-Korea közt a diplomáciai helyzet, találkozhatunk a híradásokban Guam szigetének nevével, melyet Amerika ellenlábasai gyakran fenyegetnek ballisztikus rakétatámadással vagy bombázással. Ennek oka, hogy a hivatalosan az USA-hoz tartozó térség stratégiai fontosságú katonai bázisok találhatók, melyek felhasználásával az Egyesült Államok jelentős stratégiai előnyhöz jut egy esetleges távol-keleti katonai konfliktus során. Kevesen tudják csak, hogy Guamnak nem mindig volt ilyen nagy jelentősége, ami abból is látszik, hogy úgy került a sziget Amerikához, hogy a térség egykori spanyol védői még csak azt sem tudták, hogy háborúban állnak az Egyesült Államokkal, mire az amerikai megszállók megérkeztek. A Business Insider összegezte Guam hódításának történetét.

Az Egyesült Államok globális dominanciájának fontos mérföldköve volt a spanyol-amerikai háború 1898-ban; a négy hónapos konfliktus során az amerikai érdekszférába került Puerto Rico, a Fülöp-szigetek, Kuba és az Egyesült Államok egyik legfontosabb mai bázisának helyt adó Guam is. Míg Kuba és a Fülöp-szigetek körül intenzív harcok dúltak, Guamnak egyik fél sem tulajdonított...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés