Előfizetői tartalom

Több évtizedes szenvedés után polgárháború és tálib rémuralom fenyegeti Afganisztánt

Szinte megállíthatatlanul folytatódik a tálibok előretörése Afganisztánban, ahogy a nemzetközi békefenntartók fokozatosan elhagyják az évek óta háborúval sújtott országot. Az afgán kormányerők jól láthatóan nem képesek ellenőrzésük alatt tartani a tartományokat külső segítség nélkül, így már nem csak a civilek, de a katonák egy része is menekül. Ezek alapján joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi történne Afganisztánban, ha a tálibok húsz év után visszatérnének a hatalomba. Bár sok tekintetben változtattak a módszereiken, a céljaik lényegében ugyanazok maradtak. Annak ellenére, hogy az utóbbi napokban többször hangoztatták, hogy hajlandóak tárgyalni a békéről, valójában sokkal inkább egy újabb polgárháború rémképe körvonalazódik a horizonton.

A tálibok rémuralma Ahhoz, hogy Afganisztán jövőjével kapcsolatban állást foglalhassunk, érdemes először azt megvizsgálni, hogy kik is a tálibok és milyen célok vezérlik őket. A tálibok alapvetően az iszlám radikális változatát képviselő szunnita muszlim és pastu nacionalista mozgalom. Tagságuk jelentős része az úgynevezett korániskolákból származik. A mozgalom...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés