Előfizetői tartalom

Megmozdult a nép Kubában - Megtörik a kommunista vezetés a járvány és a szankciók súlya alatt?

Palkovics Máté
Több ezer kubai állampolgár tüntetett a hétvégén az ország kommunista vezetése ellen, amely igen rendhagyónak számít a karibi országban. A szigetet több mint 60 éve irányító állampárt igyekezett külföldről érkező felbujtással magyarázni az eseményeket, a valóság ezzel szemben az, hogy Kuba már évtizedek óta gazdasági válsággal küzd, amelyet csak súlyosbított a koronavírus-járvány. A rezsim ugyan megpróbált gazdasági reformokkal javítani a helyzeten, a politikai berendezkedés átalakításától azonban elzárkóztak. Elképzelhető azonban, hogy a jövőre nézve még a kommunista párt sem lesz képes a változást követelő folyamatok feltartóztatására.

Sok tekintetben példátlan, ami a hétvégén történt Kubában. Évtizedek óta először több ezren tüntettek országszerte a gazdasági nehézségek és a kubai kormány intézkedései ellen. A mostani események már csak azért is figyelemreméltóak, mert a karibi szigetország továbbra is az állampártként funkcionáló kommunista párt irányítása alatt áll, ahol a vezetés bárminemű...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái