FONTOS Koronavírus Magyarországon: itt vannak a szerdai adatok
mark milley
Globál

Amerikai vezérkari főnök: körülzárják a tálibok a nagyvárosokat, akár egész Afganisztán a kezükre kerülhet

Portfolio
Stratégiai előnyre tettek szert a tálibok azzal, hogy a vidék körülbelül felét uralják már, most pedig körül fogják venni a nagyobb városokat, hogy elvágják őket a külső segítség elől – mondta Mark Milley, az amerikai haderő vezérkari főnöke az Al-Jazeera beszámolója szerint.

„Ez tesztelni fogja most az afgán nép akaratát és vezetőiket, az afgán véderőket és az afgán kormányt” – mondta Mark Milley tábornok egy szerdai sajtótájékoztatón.

A katonai vezető arról is beszélt, hogy Afganisztán 419 körzetének körülbelül felét foglalták el, illetve a 34 tartományi fővárosból 17 külterületére „helyeztek nyomást,” de még nem foglaltak el egyet sem.

„Most azzal próbálkoznak, hogy elvágják a nagyobb lakossági központokat. Ezt próbálják megtenni Kabullal is” – mondta Milley tábornok.

A térnyerésre válaszul az afgán kormányerők „konszolidálják a helyzetüket” a városok körül, viszont Milley arra számít, hogy növekedni fog a harcok intenzitása az országban.

A tábornok arról is beszélt, hogy a tálibok szándékosan próbálnak olyan narratívát építeni propaganda-eszközökkel, hogy győznek Afganisztánban, ez pedig egyrészt rombolja a kormányerők morálját, másrészt pedig még merészebbé teszi a tálibokat.

„Lehet, hogy sikerül tárgyalással megállapodni. Ez még mindig játszik. Az is lehet, hogy a tálibok az egész országot leuralják. Vannak más forgatókönyvek is: összeomlás, haduraskodás” – mondta Milley a lehetséges kimenetelekkel kapcsolatosan.

Érdemes megjegyezni, hogy a tábornok az Al-Jazeera átirata szerint az afgán kormányerők győzelmét nem említette, mint lehetséges kimenetel.

Milley arról is beszélt, hogy az amerikai csapatok kivonása már 95%-osan lezárult, már csak a diplomáciai képviselet és a kabuli reptér körül maradtak katonák. Hamarosan az Egyesült Államok megkéri majd Törökországot, hogy vegyék át a reptér védelmét. Ennek magyar érintettsége is lehet:

Címlapkép: Drew Angerer/Getty Images

Intrum
bull
koronavirus ver
Az UniCreditnek adtak igazat Londonban
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock
bika medve

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
kamala harris