Előfizetői tartalom

Összeomlás szélén Afganisztán: sorra hódítják meg a nagyvárosokat a tálibok

Portfolio
Öt tartományi fővárost is elfoglaltak a tálibok Afganisztánban mindössze pár nap leforgása alatt, köztük Kunduzt, az ország hatodik legnépesebb városát. Közben egyre hevesebb harcok dúlnak az ország második és harmadik legnagyobb városa körül is és Kabulban is egyre aktívabbak az iszlamisták, ahol váratlanul megölték az afgán kormány sajtófőnökét. Vidéken tombol a szárazság, ami veszélyezteti az ország ivóvíz- és élelmiszer-ellátását is és hónapokon belül éhínség fenyegeti a közel 40 milliós ország jelentős részét. Nagyon úgy néz ki, hogy mély humanitárius krízis van kialakulóban Afganisztánban és az amerikai kormány egyszerűen széttárja a karjait mondván, hogy ők megpróbáltak rendet rakni, de 20 év, több ezer emberélet és sok száz milliárd dollár nem volt erre elég.

Sorra esnek el a nagyvárosok Pénteken elfoglalták a tálibok Nimrúz tartomány székhelyét, Zarándzsot, ezzel a múlt héten elesett az első tartományi szélhely Afganisztánban, mióta elkezdődött a NATO-csapatok kivonása. Kapcsolódó cikkünk 2021. 08. 06. Újabb nagy győzelem a táliboknak: elfogaltak egy tartományi fővárost Az esemény azért is volt szignifikáns, mert...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés