Előfizetői tartalom

Lezárult a Honvédség afganisztáni mentőakciója, itt vannak a részletek

Portfolio
Mindenkit kihozott Afganisztánból a Magyar Honvédség azok közül a magyar állampolgárok közül, akik el is akartak jönni, illetve a magyar NATO-missziót segítő afgán állampolgárok 87%-át is sikerült kimenekíteni. Részben azért nem volt az utóbbi szám 100%, mert volt, aki utolsó pillanatban gondolta meg magát – hangzott el mindez egy rendkívüli sajtótájékoztatón, melyen Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a kabuli evakuációs misszió részleteit ismertette. A küldetés hét napon át tartott, a honvédség A319-esei 14-szer fordultak, Üzbegisztán is segített Magyarországnak mintegy előretolt bázisként és civil gépeket is igénybe vettek az Operation Shaman fedőnevű küldetés végrehajtásához.

A NATO iránymutatása az volt, hogy együtt megyünk be és együtt jövünk ki Afganisztánból, Joe Biden elnök viszont áprilisban bejelentette, hogy májustól megkezdik a kivonást - akkor kezdődött el az áldatlan állapot, hogy menekülteket 10 és 100 ezrei próbálják Afganisztánt elhagyni - mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy mai rendkívüli sajtótájékoztatón. A magyar...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés