ida hurrikán vihar
Globál

Pusztító vihar csap le órákon belül Amerikára: Ida az elmúlt másfél évszázad legerősebb hurrikánjává válhat

MTI
Az amerikai Louisiana állam hatóságai attól tartanak, hogy a Mexikói-öböl északi partjaihoz közeledő Ida hurrikán az elmúlt másfél évszázad legerősebb hurrikánjává válhat - jelentette ki helyi idő szerint szombat délutáni sajtótájékoztatóján John Bel Edwards kormányzó.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ által előzőleg kiadott figyelmeztetés szerint az Atlanti-óceánon kialakult Ida a legmagasabb, négyes kategóriájúvá erősödik vasárnapra, amikor - kevesebb mint 18 órán belül - eléri Louisiana partjait.

Elmondhatjuk, hogy ez lesz a legnagyobb erejű hurrikán, amely Louisianát az 1850-es évek óta sújtotta

- hangsúlyozta az állam kormányzója.

Edwards szerint a lakosságnak rendkívül kevés ideje maradt, hogy felkészüljön erre a viharra. Minden lehetséges módon fel kell készülni - figyelmeztetett, megjegyezve, hogy az időjárás gyors ütemben romlani fog. Szavai szerint a hatóságok állami és szövetségi szinten is mindent megtesznek a biztonság érdekében.

Louisiana 320 kilométeres partvonalán evakuálási figyelmeztetés van érvényben.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a tengerparti területek lakói közül sokan igyekeznek elmenekülni a szárazföld belseje felé, ahol a vihar várhatóan kisebb pusztítást okoz majd. A televíziós híradókban sok kilométeres közlekedési dugókat mutatnak a tengerparttól elvezető utakon.

Korábban az állam legnagyobb városának, New Orleansnak a polgármestere, Latoya Cantrell azt mondta, hogy a hatóságok kifutottak az időből, hogy általános evakuálást hajtsanak végre.

Az Ida hurrikán miatt kialakult helyzet gyorsabban bontakozott ki, mint azt bárki várta. A város nem rendelhet el kötelező evakuálást, mert erre nincs időnk - mondta pénteken, hozzátéve, hogy a hatóságok azt akarják, hogy az emberek legkésőbb szombat éjfélig menedékbe vonuljanak.

Collin Arnold, New Orleans vészhelyzeti igazgatója azt mondta, hogy a várost akár tíz órán át nagy erejű szél ostromolhatja. Illetékesek arra figyelmeztettek, hogy a helyben maradóknak hosszú áramkimaradásokra és fullasztó hőségre kell számítaniuk a következő napokban.

A város infrastruktúrájának fenntartásáért felelős Ramsey Green hangsúlyozta, hogy a New Orleanst védő gátrendszeren jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a 2005-ös Katrina hurrikán okozta árvíz óta. Mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy, ha rövid időn belül 250-500 milliméter csapadék érkezik, ismét árvíznek nézünk elébe.

Washingtonban Joe Biden elnök nagyon veszélyesnek nevezte az Ida hurrikánt, és arra szólította fel az amerikaiakat, hogy figyeljenek oda és készüljenek fel az érkező természeti csapásra.

Szombatra az Ida hurrikán kettes kategóriájúvá erősödött, a széllökések sebessége elérte a másodpercenként 44,7 métert (160 kilométer/óra). A hurrikán óránként 25 kilométeres sebességgel közeledik az Egyesült Államok partjai felé. Előrejelzések szerint vasárnapra Louisiana területén óránként 210 kilométer sebességű széllökések várhatók.

Tizenhat évvel ezelőtt ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét.

Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a várost védő gátrendszer hiányosságai miatt New Orleans területének mintegy 80 százaléka víz alá került. A Katrina volt az egyik legpusztítóbb az Egyesült Államok történetében feljegyzett hurrikánok közül. A katasztrófa okozta károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték.

Címlapkép forrása: Getty Images

bull
gázvezeték északi áramlat 2
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
cia központ