Előfizetői tartalom

Elkerülhető lett volna a teljes összeomlás Afganisztánban? Válaszolnak a szakértők

Portfolio
Gyors sikerekkel indult az afganisztáni NATO-misszió, az összeomlás pedig legalább olyan gyors volt, miután az Egyesült Államok és más nyugati országok katonái elkezdtek kivonulni az országból. A kudarc okai számos tényezővel magyarázhatók, többek közt kulturális, etnikai és vallási ellentétekkel is, de Mathias Corvinus Collegium ma esti kerekasztal-beszélgetésén résztvevő szakértők úgy vélik, az Egyesült Államok megközelítése is számos tekintetben hibás volt Afganisztánnal kapcsolatosan. Az elemzők úgy látják, nehéz lett volna a fennálló körülmények mellett más kimenetelt elérni Afganisztánban, de az összeomlás lehetett volna lassabb.

Sikerként vagy kudarcként könyvelhető el az afganisztáni NATO-misszió? Az éj leple alatt távozott az utolsó amerikai repülőgép Afganisztánból. A távozás körülményei hasonlóak voltak, mint amikor Bagramból vonult ki Amerika, azzal a különbséggel, hogy itt számítottak az Egyesült Államok távozására – véli Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái