németország német reichstag bundestag parlament német zászló berlin
Globál

Egyre látványosabb az SPD előretörése Németországban

Portfolio
Már a német közszolgálati ARD közvélemény-kutatása szerint is az SPD a legnépszerűbb párt Németországban csupán négy héttel a szövetségi választások előtt. Közben a CDU-s Armin Laschet vélhetően tanácsadócsapatot gyűjt maga köré, így próbálva lendületet adni a pártszövetség kampányának – írja a Spiegel.

Az ARD mérése szerint ha most tartanák a választást, az SPD 25 százalékra számíthatna, amely 5 százalékponttal magasabb, mint a CDU/CSU-szövetség 20 százalékos népszerűségi mutatója. A harmadik hely a Zöldeké 16 százalékkal, őket követi sorrendben az FDP (13 százalék), az AfD (12 százalék) és a Linke (8 százalék).

A megkérdezettek harmada látna szívesebben egy szociáldemokraták vezette kormányt Berlinben. Egy CDU-s kormányt minden negyedik megkérdezett részesítene előnyben, míg a Zöldek által irányított kabinetet csak minden nyolcadik válaszoló támogatna. A felmérés a kancellárjelöltek népszerűségét is vizsgálta, Scholz az előző hetekhez hasonlóan szinte minden kategóriában magasan a vetélytársai fölött teljesít.

Akkora a baj a CDU-nál, amelynek népszerűsége hetek óta csökkenő tendenciát mutat, hogy a Spiegel információi szerint a mai nap folyamán egy nyolc fős tanácsadói csapat kerül majd bemutatásra.

Ennek feladata az lesz, hogy segítse Armin Laschet CDU-s jelölt kampányát és megállítsa a pártszövetség népszerűségének zuhanását. A kampánycsapat tagja lesz többek között Peter Neumann terrorizmus-szakértő, illetve Friedrich Merz is, aki Laschet legfőbb kihívója volt a januári CDU-elnökválasztáson.

Hasonló esetre, hogy egy kancellárjelölt az utolsó hetekben állítson fel kampánycsapatot 1994-ben volt példa. Akkor a szintén népszerűségi gondokkal küszködő SPD-s Rudolf Scharping tett hasonlót, amikor felvette csapatába az akkori SPD két nagyágyúját Gerhard Schrödert és Oskar Lafontainet. Scharping számítása azonban nem jött be, ugyanis az SPD elveszítette a választást a CDU-val szemben.  

Címlapkép forrása: Thomas Saupe/Getty Images

karikó katalin
GettyImages-1202271610 (1)
GettyImages-887623138
bull
novákkatalin
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
szudán