söder merkel laschet
Globál

Nagy az aggodalom Merkeléknél az SPD erősödése miatt

Portfolio
Markus Söder CSU-elnök szerint a CDU/CSU-szövetségre a legnehezebb idők köszönthetnek, amennyiben nem nyeri meg a szeptemberi szövetségi választást és nem lesz képes kormányt alakítani – írja a Politico.

Söder a Welt am Sonntagnak adott interjújában kijelentette, hogy kereszténydemokraták veresége könnyen vezethet egy olyan kormánykoalíció felállásához Berlinben, amelyen a radikális Baloldallal (Linke), az NDK egykori állampártjának utódszervezete is részt vesz.

A CSU-elnök két lehetséges koalíciót lát elképzelhetőnek egy SPD-s győzelem esetén: egy baloldali koalíciót az SPD, a Zöldek és a fent említett Baloldal részvételével, vagy egy úgynevezett közlekedési lámpa koalíciót, amelyet az SPD, az FDP és a Zöldek alkotnának.

Söder szerint mindkét koalíciós felállás végső soron az eladósodottsághoz és a munkanélküliséghez vezetne. A CSU-elnök emellett hozzátette, hogy legkeményebb idők várnának a CDU-ra, amennyiben elveszítenék a választást.

A CDU/CSU-pártszövetség támogatottsága már hetek óta csökken, miközben az Olaf Scholz vezette SPD a közvélemény-kutatások élére tört és egyre inkább növeli előnyét az uniópártokkal szemben. A CDU éppen ezért az elmúlt időszakban lehetséges baloldali koalíció „veszélyével” igyekszik mozgósítani szavazóit. Már az CDU-s kancellárjelölt Armin Laschet és maga Angela Merkel is felszólította Scholzot, hogy tegye világossá álláspontját annak kapcsán, hajlandó lenne-e összefogni a Baloldallal egy választási győzelem esetén, ugyanis az SPD eddig nem zárta ki kategorikusan ennek lehetőségét.

Ebbe a sorba illeszkedik Söder mostani nyilatkozata is. Söder egyébként maga is ambicionálta a kancellárjelöltséget a CDU/CSU színeiben, de alulmaradt Armin Laschettel szemben, annak ellenére, hogy a felmérések szerint jóval népszerűbb volt vetélytársánál.

Címlapkép forrása: Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

ingatlanpiac
mobilfizetés pos-terminál bankkártya
Budapest Borfesztivál
katona bence hiventures konferencia
trader23
bull
Laptop
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
itelet bilincs