német választások cdu csu angela merkel olaf scholz
Globál

Német választások: történelmi mélyponton a CDU/CSU

MTI
Újabb mélypontra, húsz százalék alá süllyedt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének támogatottsága a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő Németországban egy kedden ismertetett felmérés szerint.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából heti rendszerességgel készített, Trendbarometer nevű kutatás új adatai szerint a CDU/CSU választói támogatottsága egy hét alatt további két százalékponttal csökkent, és így 19 százalékon áll.   

Ez valószínűleg a legalacsonyabb érték, amelyet valaha is regisztrált bármely intézet a CDU/CSU számára 1949 óta

- emelték ki a felmérést készítő Forsa közvélemény-kutató társaság a közleményben.    

A CDU/CSU nyár elején még 30 százalék körül állt, a fő vetélytárs - és eddigi koalíciós partner - Német Szociáldemokrata Párt (SPD) pedig 15 százalék körül.    

Időközben nemcsak a CDU/CSU támogatottsága változott számottevően, hanem a szociáldemokratáké is. Az SPD erősödött, augusztus végén már nagyobb támogatottsággal rendelkezett, mint a CDU/CSU. A Forsa új adatai szerint egy hét alatt további két százalékponttal lépett előre, így a szavazatok 25 százalékára számíthat.    

Az SPD így már hat százalékponttal megelőzi a CDU/CSU-t és nyolc százalékponttal a Zöldeket, akik támogatottsága egy százalékponttal 17 százalékra csökkent.    

Az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz az utóbbi napokban világossá tette, hogy leginkább a Zöldekkel alakítana kormányt, felújítva az 1998-2005 közötti együttműködést. A Forsa és az összes többi közvélemény-kutató adatai azonban egyelőre azt jelzik, hogy az eddigi kettő helyett három partnerre lehet szükség parlamenti többségre támaszkodó kormány alakításához.    

A Bundestag kisebb pártjainak támogatottsága nem változott jelentősen az előző héthez képest. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 13 százalékára számíthat, egy százalékponttal erősödött. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) támogatottsága 11 százalékon stagnál, a szociáldemokratáktól balra álló Die Linke (Baloldal) változatlanul 6 százalékon áll.    

A bizonytalan szavazók és a nem szavazók együttes aránya 22 százalék, alacsonyabb a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választástól távol maradók 23,8 százalékos arányánál.

Címlapkép: Angela Merkel német kancellár és Olaf Scholz alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a németországi választások előtti parlamenti vitán a törvényhozás berlini üléstermében 2021. szeptember 7-én. A szeptember 26-i német parlamenti választások után visszavonuló Merkel ezen az ülésen mondta el az utolsó tervezett kancellári beszédét az alsóházban, a Bundestagban. Forrás: MTI/EPA POOL/Clemens Bilan

ingatlanpiac
mobilfizetés pos-terminál bankkártya
Budapest Borfesztivál
katona bence hiventures konferencia
trader23
bull
Laptop
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
itelet bilincs