armin laschet cdu
Globál

A német választás legnagyobb nyertese és vesztese is lehet - Öt lehetséges forgatókönyv Armin Laschet jövőjéről

Portfolio
Egyre intenzívebben pörög a német választási kampány és egyre többen firtatják, hogy mi lesz a CDU-s jelölt, Armin Laschet sorsa a választási eredményektől függően. Az nem kérdés, hogy győzelem esetén Laschet lenne a kancellár. Mivel azonban a CDU az utóbbi időben igen rosszul teljesít a méréseken, számolni kell azzal is, hogy nem ők nyerik a voksolást, amely Laschet jövőjét is képlékennyé teszi. A Tagesschau elemzése alapján sorra vettük a lehetséges forgatókönyveket egy választási győzelem és egy vereség esetében is.

Laschet lesz a kancellár

Laschet nyilvánvaló célja az, hogy a CDU megnyerje a választást és képes legyen egy működőképes koalíciót felállítani, amelynek eredményeképpen minden bizonnyal őt választanák meg Németország következő kancellárjának.

Az erre való esélyei azonban napról napra kérdésesebbek. A CDU már hetek óta gyengén teljesít a szövetségi méréseken, a rivális SPD a múlt hónapban megelőzte a konzervatívokat, azóta pedig még inkább növelte előnyét Merkelékkel szemben. Összehasonlításképpen, a CDU-nak július végén még közel kétszer akkora tábora volt, mint az SPD-nek.

Armin Laschet személyes támogatottsága még rosszabbul áll, ő a legkevésbé népszerű kancellárjelölt a három induló közül.

Azt a lehetőséget sem szabad feltétlen kizárni, hogy Laschet úgy lesz kancellár, hogy nem az ő pártja rendelkezik a legnagyobb frakcióval.

Ez akkor történhet meg, ha egy SPD-győzelem esetén a szociáldemokraták nem tudnak kormánytöbbséget biztosító koalíciót felállítani, a CDU azonban igen. Ebben az esetben Laschet lenne a kancellár. Bár ez egy igen rendhagyó forgatókönyv lenne, nem példa nélküli a német politikatörténetben. Az 1969-es választást követően a CDU-jé maradt ugyan a legnagyobb frakció, az addig velük kormányzó FDP azonban inkább az SPD-vel kötött koalíciót, így végül Willy Brandt lett a kancellár Kurt Georg Kiesinger helyett.

Laschet miniszter lesz és/vagy alkancellár

Tegyük fel, hogy Laschetnek nem sikerül kancellárrá választatnia magát. Ilyen esetben felvetődik az a lehetőség, hogy pártja kisebbik koalíciós partnerként csatlakozik az újonnan megalakuló német kormányhoz. Ez jelenleg egy úgynevezett Németország-koalíció formájában lenne elképzelhető, amelyet így az SPD vezetne, de részt venne benne a CDU/CSU és az FDP is.

Laschet egy ilyen kabinetben jó eséllyel az alkancellári pozíciót és/vagy egy fajsúlyos miniszteri tárcát kapna, hasonlóan Olaf Sholz helyzetéhez, aki a jelenlegi német kormányban tölti be az alkancellári és pénzügyminiszteri pozíciót.

Egy ilyen szcenárió lehetőségét azonban cáfolni látszik Laschet tegnapi nyilatkozata, miszerint a CDU nem kívánja a másodhegedűs szerepét betölteni egy új kormányban. Ráadásul egy esetleges koalícióra az uniópártok tagságának is rá kellene bólintania, ami nem garantálható egy CDU-s vereség esetén.

Laschet lesz az ellenzék vezetője

Ha nem Laschet lesz a kancellár, illetve a kisebb koalíciós partner szerepére sem vállalkozik, akár az ellenzék vezetője is lehet.

Ez már csak azért is adná magát, mivel egy vereség esetén is vélhetően a CDU rendelkezne a második legnagyobb parlamenti frakcióval a Bundestagban, amely predesztinálná az ellenzék vezetésére. Laschet ráadásul egy frakcióvezetői pozícióból jó esélyekkel indulhatna kancellárjelöltként a következő választáson.

Már ha egyáltalán ez az illető Laschet lesz. Kérdéses ugyanis, hogy a CDU akarná-e az észak-rajna-vesztfáliai politikust ilyen pozícióban látni egy vesztes választás után.

Éppen ezért valószínű, hogy Laschet helyett más CDU-s politikust választanának ki a pozícióra. Szóba jöhet Friedrich Merz, aki 2000 és 2002 között vezette a frakciót, illetve Jens Spahn, egészségügyi miniszter, vagy a jelenlegi frakcióvezető, Ralph Brinkhaus.

A kérdés már csak azért sem mellékes, mert olyan helyzet is előállhat, hogy Armin Laschet be sem jut a Bundestagba. Ennek oka, hogy a politikus lemondott arról, hogy egyéni választókerületében induljon a választáson, a német választási rendszer sajátosságaiból adódóan pedig még a pártlista első helyéről ( ahol Laschet szerepel) sem garantált a mandátumszerzés.

Laschetnek mindezek fényében vélhetően a CDU-elnökségtől is búcsúznia kellene, amely azt jelentené, hogy Merkel pártjának három éven belül harmadszorra kellene új vezetőt találnia.

Laschet tartományi miniszterelnök marad

Nem sokkal azelőtt, hogy biztossá vált a kancellárjelöltsége az uniópártok színeiben, Laschet világossá tette, hogy egy vereség esetén szívesen visszatérne saját tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália vezetéséhez.

Ezzel a lehetőséggel már több olyan kancellárjelölt élt, akik alulmaradtak a választási versenyben. Példaként említhető az SPD-s Johannes Rau, vagy a CSU-s Franz-Josef Strauß, illetve Edmund Stoiber.

Nem biztos azonban, hogy a választók is értékelnének egy effajta manőverezést.

Norbert Röttgen CDU-s politikus és korábbi környezetvédelmi miniszter például 2012-ben ringbe szállt, hogy Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke lehessen, kijelentette ugyanakkor, hogy egy vereség esetén maradna Berlinben miniszterként. Röttgen végül elveszítette a választást és miniszteri tárcáját is, mert Merkel óhajával szembemenve nem kívánt a tartományi ellenzék vezetője lenni.  

Az nem világos, hogy emiatt-e, de Laschet a választási kampány elején változtatott a véleményén és kijelentette, hogy egy vereség esetén is Berlinben folytatná politikai pályáját.

Egy ajtót azonban mégis nyitva hagyott maga mögött. Ugyanis a helyi CDU csak a szövetségi választás után fog Laschet utódjáról dönteni Észak-Rajna-Vesztfáliában, amelyet többen bíráltak. Laschet így elvben ide is visszatérhet.

Ha ez mégsem így lesz, akkor a jelenlegi, tartományi közlekedésért felelős miniszternek, Hendrik Wüstnek, vagy az építésügyi miniszternek, Ina Scharrenbach-nak van a legnagyobb esélye, hogy megmérettesse magát a jövő májusban esedékes tartományi választáson.

Laschet távozik a politikából

Azt a lehetőséget sem szabad elvetni, hogy Laschet egy választási vereség esetén befejezi politikai pályafutását és egy teljesen más területen folytatja karrierjét.

Ez lehet akár egy versenyszférában lévő vezetői pozíció, de elképzelhető az is, hogy Laschet a jövőben egy alapítványt vagy egy szövetségi ügynökséget vezessen.

A FENTI FORGATÓKÖNYVEK KÖZÜL MINDEGYIKRE VAN REÁLIS ESÉLY, A BIZTOS VÁLASZRA AZONBAN MINIMUM A VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEK NYILVÁNOSSÁGRA KERÜLÉSÉIG VÁRNI KELL.

Címlapkép forrása: Omer Messinger - Pool/Getty Images

bull
Laptop
cramer
felhő technológia
evergr
aegon2
medi hemp kendertea
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
itelet bilincs