vlagyimir putiyn
Globál

Vlagyimir Putyin étvágya csillapíthatatlan - Már egy egész kontinens meghódítására készül

Portfolio
Az oroszok egyre inkább növelik befolyásukat az afrikai térségben, amelynek jegyében már több megállapodást tető alá hoztak térségbeli államokkal. Közben a nyugati országok, mint Franciaország vagy az Egyesült Államok próbálják megőrizni pozíciójukat a régióban – írja a CNBC.

Megjelentek az oroszok

Oroszország egyre inkább növeli jelenlétét az afrikai kontinensen. Ezt jól mutatja, hogy az utóbbi két hónapban Afrika két legnépesebb országával, Nigériával és Etiópiával kötött megállapodást a katonai együttműködésről. Egyes becslések szerint továbbá a 2016 és 2020 közötti orosz fegyverexport 18 százaléka irányult Afrikába.

A fentieken túl orosz zsoldosok közvetlenül avatkoztak be az utóbbi években a líbiai vagy a közép-afrikai kormány oldalán különböző harcokban az ENSZ szerint. A Kreml azonban tagadta, hogy ezek a csapatok jogsértéseket követtek volna el.

Oroszország általában olyan országokkal működik együtt az utóbbi időben, amelyek kapcsolata hűvössé vált az Egyesült Államokkal.

Nigéria például korábban megegyezett Amerikával egy 1 milliárd dolláros fegyverüzletről, az Egyesült Államok azonban felfüggesztette a megállapodást emberi jogok megsértése miatt. Ezt követően tűnt fel Oroszország a színen és kötött katonai együttműködésről szóló egyezséget Nigériával.

Az orosz befolyás Etiópiában is növekszik. Az oroszok segítették például Abiy Ahmed kormányát a tigréi lázadók elleni harcban. Ennek ellenére számos hír jelent meg annak kapcsán, hogy az etióp hadsereg háborús bűncselekményeket követ el a felkelő régióban.

Újra színre lép az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok is kezd újra aktivizálódni a térségben. Ennek jegyében az amerikaiak élénkíteni kívánják az Afrikával fennálló gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat.

2018-ban még John Bolton, Donald Trump akkori tanácsadója hívta fel a figyelmet arra, hogy Washingtonnak fel kell lépnie az orosz befolyás növekedésével szemben az afrikai kontinensen.

A Biden-kormány egyelőre úgy tűnik, hogy meg kívánja tartani 27, Afrikában lévő bázisát, illetve sokkal inkább a terrorellenes tevékenységekre fókuszálna Északkelet-Afrikában és a Száhel övezetben.

Az Egyesült Államok emellett ki akarja terjeszteni jelenlétét a Vörös-tenger és a Guineai-öböl régiójában, amelyre 330 millió dollárt terveznek elkölteni 2025-ig. Ezek természetesen a terrorizmus elleni harc mellett a kínai és orosz előretörés visszaszorítására is irányulnak.

Az Egyesült Államok emellett arra is törekszik, hogy minél több stratégiai fontosságú országgal kössön olyan megállapodásokat, amelyek értelmében az adott országok területén állomásozhatnak amerikai csapatok.  

A franciák is próbálják megőrizni pozíciójukat

Franciaország bír a legnagyobb katonai jelenléttel Afrikában a volt gyarmattartó hatalmak közül, a mai napig 5100 katonája állomásozik a Szahara déli részén található Száhel övezetben.  

A franciák azonban sok esetben kiszámíthatatlan módon próbálják rendezni a térség problémáit.

Emmanuel Macron francia elnök támogatta például, hogy a hadsereg vezényelje le a hatalom átadását Csádban, miután felkelők meggyilkolták az ország elnökét, Idriss Débryt. A franciák módszere sértette Csád alkotmányát és több franciaellenes megmozduláshoz, illetve a francia tulajdonú Total benzinkútjainak megrongálásához vezetett.

Ennek ellenére, amikor Assimi Goïta átvette a hatalmat és katonai kormányzást valósított meg Maliban, Macron elítélte a puccsot és felfüggesztette a Malival közösen tervezett hadgyakorlatokat.

Címlapkép forrása: Matt Dunham - WPA Pool /Getty Images

forradalom szabadságharc október 23 ünnep korlátozás 1956
PayPal mobil
rusvai miklós forrás rtl híradó
koronavírus vakcina negyedik hullám szigor
ipari_termeles_autogyartas_gdp_shutter-20190531
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
párizs