norvégia
Globál

A baloldal nyerte a parlamenti választást Norvégiában

Portfolio
A balközép Munkáspárt nyerte a parlamenti választásokat Norvégiában, amelyet követően koalíciós tárgyalások indulnak egy kormányzóképes többség felállítása érdekében – írja a Reuters.

A jobbközép Konzervatív Pártban politizáló és nyolc éve hivatalban lévő miniszterelnök Erna Solberg már el is ismerte vereségét.

A választási eredmények fényében a munkáspárti Jonas Gahr Stoere alakíthat kormányt, ehhez azonban koalíciós partnerekre lesz szüksége.

Stoere először vélhetően a vidéki régiókban erős, agrár-fókuszú Középpártot, illetve a Szocialista Baloldalt kívánja meggyőzni egy koalíciós kormány megalakítására. A három pártnak együttesen 89 képviselője lenne, négyel több mint amennyi szükséges az abszolút többséghez.

A Munkáspárt tervei között szerepel többek közt adócsökkentés az alacsony és közepes jövedelműek körében, illetve adóemelés a magasabb jövedelemmel rendelkezőknél. Stoere közlése szerint az új kormány emellett elkötelezett lesz a párizsi egyezményben megfogalmazott klímacélok betartása mellett. A választási kampányban igen nagy hangsúly volt az olajiparon, amely Norvégia egyik fő bevételi forrása. A környezetbarát technológiákra való átállás azonban vélhetően úgy is csak fokozatosan fog bekövetkezni, hogy az ezt hangoztató pártok jól szerepeltek a választáson.

Címlapkép: Az ellenzéki, szociáldemokrata Munkáspárt jelöltje, a 61 éves Jonas Gahr Store milliárdos, volt mezõgazdasági miniszter egy csokor vörös rózsát tart a kezében Oslóban 2021. szeptember 13-án. MTI/AP/NTB/Heiko Junge

katona bence hiventures konferencia
trader23
bull
Laptop
cramer
felhő technológia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
itelet bilincs