canberra koronavírus
Globál

Koronavírus: Ausztrália fővárosa zárlat alatt marad

Portfolio
Október közepéig meghosszabbították Canberrában a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlatot - derült ki az ausztrál fővárosi terület főminiszterének keddi tájékoztatásából.

Andrew Barr újságíróknak leszögezte: csak ezen a módon lehet elérni, hogy az emberek meg tudják tartani a karácsonyi ünnepeket, illetve "kockázatmentes" 2022-es évük legyen.

Hozzátette, hogy az így október 15-ig tartó zárlat idején a hatóságok két fő célja a vírus terjedésének a lassítása, illetve minél több ember beoltása lesz.

Canberra mintegy 400 ezer lakosa immár egy hónapja él karantén alatt, miután a vírus agresszívabb és fertőzőbb delta variánsával fertőzötteket azonosítottak a városban. Jelenleg a fővárosi területen élők majdnem 53 százaléka kapta már meg a vírus elleni oltás mindkét dózisát, ez a legmagasabb arány az ország régiói között.

Az elmúlt hónapokban több, a járvány által erősen sújtott, zárlat alá vont térségben felgyorsították az oltási kampányt, a többi között Sydneyben is Melbourne-ben is. A szövetségi kormány és Ausztrália tagállamainak vezetői mindeközben már a "nyitás" tervein dolgoznak, amelynek egyik legfontosabb feltétele, hogy az országos átoltottság aránya elérte a 70-80 százalékot. A terv értelmében ezt követően megnyitják a határokat is.

A határok zárva tartásával és az elrendelt szigorú lezárásokkal Ausztrália eddig nagyrészt sikerrel védekezett a járvány ellen. Az országban nagyjából 75 ezren kapták el a koronavírust, és körülbelül 1100 ember halálát hozzák összefüggésbe a Covid-19-cel.

Ausztrália felnőtt lakosságának eddig több mint 40 százaléka kapta meg az oltás mindkét adagját. A Guardian Australia című online újság felmérése szerint az ausztrálok nagyrésze támogatja az oltásokat: a Guardian Essential kedden közzétett, 1100 embert megkérdező közvélemény-kutatásának eredménye szerint 80 százalékuk kötelezővé tenné a Covid-19 elleni oltást az egészségügyi dolgozók számára, háromnegyedük pedig támogatta az oktatásügyben dolgozók beoltását is.

Scott Morrison miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy kormánya nem tervezi, hogy központilag teszi kötelezővé az oltást, s ennek eldöntését a tagállamokra bízza.

Címlapkép forrása: Getty Images

kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
bull
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
cia központ