szöul dél-korea
Globál

Történelmi rakétakísérletet hajtott végre Dél-Korea

MTI
Sikeres tesztet hajtott végre Dél-Korea szerdán egy tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétával (SLBM), néhány órával azután, hogy Észak-Korea is két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról.

A dél-koreai elnöki hivatal közlése szerint Mun Dzse In államfő is figyelemmel követte a rakétakísérletet, amelyet egy saját gyártmányú tengeralattjáróról hajtottak végre. A közlemény szerint a rakéta a tervezett távolságot megtette, és pontosan eltalálta a kijelölt célpontot.     

Az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga bírálta Mun részvételét a rakétakísérleten és a helyszínen tett megjegyzését, amely szerint a dél-koreai rakétakapacitás fejlesztése eltántoríthatja Észak-Koreát a provokációtól.

Amennyiben az elnök csatlakozik a másik fél elleni rágalmazáshoz, az elkerülhetetlenül ellenlépéseket fog maga után vonni, ami pedig az Észak- és Dél-Korea közötti kapcsolatok teljes megszűnéséhez fog vezetni

- fogalmazott az észak-koreai vezető húga.     

A dél-koreai elnöki hivatal közleménye szerint az SLBM-rakétának jelentős elrettentő ereje van az egyszerre minden irányból érkező fenyegetésekkel szemben, és várhatóan nagy szerepet fog játszani Dél-Korea önerőn alapuló honvédelmében és a béke megteremtésében a Koreai-félszigeten.

Dél-Korea ezzel a hetedik olyan ország lett az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és India után, amely rendelkezik saját gyártmányú, nagy stratégiai értékkel bíró SLBM-rakétával. Észak-Korea is azt állítja, hogy maga is kifejlesztett tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát, de dél-koreai biztonsági tisztségviselők szerint Phenjan csak úszó platformról hajtotta végre sikeres kísérletét, nem tényleges tengeralattjáróról.     

Pár órával korábban a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága közölte, észlelték, hogy Észak-Korea újabb két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról. A hírt a japán parti őrség is megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedékek nem érték el a japán felségvizeket. Észak-Korea hétfőn hírügynökségén, a KCNA-n keresztül pedig azt közölte, hogy nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket is sikeresen tesztelt a hét végén.     

Vang Ji kínai külügyminiszter szerdán Szöulban tanácskozott Csung Jui Jong dél-koreai külügyminiszterrel. A megbeszélés után Vang újságíróknak azt mondta, hogy Phenjan legutóbbi rakétakísérletei olyan katonai tevékenységek, amelyeket más országok is rendszeresen végeznek.

A KÍNAI TÁRCAVEZETŐ HANGSÚLYOZTA: FOKOZNI KELL A KÖZÖS ERŐFESZÍTÉSEKET ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY FELÚJÍTSÁK A PÁRBESZÉDET ÉSZAK-KOREÁVAL.

Címlapkép forrása: EschCollection/Getty Images

FrankfurtiTőzsde
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
Karikó Katalin
denevér
penz bankjegy puzzle
Christine Lagarde

Holdblog Molból Unatkozó Majom

Tudja, mi az a blue chip? Olyan részvényeket szokás (szoktunk volt...?) annak hívni, amelyek egy stabil iparágban stabil...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
hekker