vaskupola
Globál

Ukrajnának adnák az Izraelt védő Vaskupola-rendszert amerikai politikusok

Portfolio
Az Egyesült Államok egyes kongresszusi képviselői rakétavédelmi rendszereket akarnak Ukrajnának adni, a Politico szerint jó eséllyel az Izraelt is védő Vaskupola exportjára készülnek ezek a politikusok.

Az amerikai képviselőház fegyveres szolgálattal foglalkozó testülete bevett egy passzust az általuk összerakott 2022-es védelmi költségvetésbe, melyben arra kérik az illetékeseket, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy olyan légvédelmi rakétarendszereket exportáljanak Ukrajnába, melyekkel az Egyesült Államok rendelkezik, de nem tudják ezeket rendszerbe állítani a közeljövőben.

A Politico azt írja, hogy az Egyesült Államok hadereje jelenleg azon dolgozik, hogy rendszerbe állítsa az Izraelt is védő Vaskupola-rendszer egyes ütegeit, viszont úgy tűnik, az eszközök nem kompatibilisek az Amerika által használt digitális irányítási rendszerekkel. Így annak a két ütegnek a hasznossága, mellyel Amerika rendelkezik, igencsak limitált – írja a lap.

A Politico arra következtet, hogy bár a képviselők nem neveztek meg egy konkrét, Ukrajnának exportra szánt légvédelmi berendezést sem, valószínűleg a Vaskupola-ütegek átadását tervezik. Korábban az ukrán kormány Patriot rakétavédelmi rendszereket kért az Egyesült Államoktól.

A Politicónak nyilatkozó szakértők úgy látják, hogy a Vaskupola-rendszerek Ukrajnába történő exportja igencsak felhergelné az oroszokat, akik már a Romániában üzemelő rakétavédelmi rendszerek miatt is feszültek. Moszkva úgy látja, ezek az eszközök támadó képességekkel is rendelkeznek, melyet Washington tagad.

Ezen kívül a szakértők szerint igencsak limitált lenne a Vaskupola-ütegek hasznossága a frontvonalon, hiszen szerintük néhány orosz rakéta-sorozatvetővel ezeket könnyedén hatástalanítani lehetne. Csak akkor lenne értelme ezeket beüzemelni Ukrajnában, ha a frontvonal mögött valamilyen kritikus fontosságú létesítményt, például egy irányítóközpontot védenek.

A Politico mellett több izraeli és ukrán hírforrás szerint is érdeklődnek az ukránok Izraelnél arról, hogy tudják közvetlenül tőlük megvásárolni a rakétavédelmi rendszereket. Mivel a fejlesztésben a Raytheon is segített, csak amerikai engedéllyel lehetséges az ütegek exportja.

Címlapkép: Ilia Yefimovich/Getty Images

berlin nemetorszag
Moody's keeps both rating and outlook on Hungary unchanged
kreml oroszország moszkva
egészségügy műtét kórház orvos
szeptember fa út ősz

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
berlin nemetorszag