putyin sanghaj
Globál

Amerikával fizettetné ki Afganisztán helyreállítási költségeit Vlagyimir Putyin

MTI
Közös Afganisztán-politikát sürgetett, és menekülésnek minősítette a nyugati katonai koalíciónak az országból történt távozását Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Sanghaji Együttműködési Szervezet dusanbei tanácskozásán, amelyen a járványügyi karanténba vonulása miatt videokonferencia révén vett részt. Egyúttal támogatásáról biztosított Irán felvételét a közösségbe.

Szervezetünknek most sürgős feladatot kell megoldania közös, összehangolt irányvonal elfogadásával, tekintettel az afganisztáni helyzet kiéleződésével járó komoly kockázatokra, miután az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesei elhamarkodottan kivonultak, hogy azt ne mondjam, elmenekültek az országból - mondta Putyin.

Álláspontja szerint Afganisztán helyreállítási költségeit az Egyesült Államoknak és a NATO-országoknak kell állniuk, amelyek húszéves jelenlét után pusztulást és "Pandora nyitott szelencéjét" hagyták maguk után.

Együttműködést szorgalmazott az Egyesült Államokkal és más államokkal az afgán kintlévőségek befagyasztásának fokozatos feloldása érdekében.

Hangsúlyozta, hogy az afganisztáni események közvetlen hatással vannak a szervezet tagjai - Oroszország, Kína, India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán - biztonságára. Az orosz elnök az javasolta, hogy az együttműködés használja fel a lehetőségeit az inkluzív afgán békefolyamat előmozdítására, valamint az országból kiinduló terrorveszély, kábítószer-kereskedelem és vallási szélsőségesség megállítására.

Putyin javaslatot tett a szervezet és az Afganisztán közötti kapcsolattartó csoport munkájának felújítására, valamint a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) ez irányú politikájának összehangolására. Egyúttal felszólította az új afgán vezetést, hogy teljesítse saját, a béke megteremtésére, a társadalom életének normalizálására és mindenki biztonságának szavatolására vonatkozó ígéretét.

A tanácskozáson elfogadott közös közlemény értelmében egyébként a tagállamok leszögezték, hogy a térségbeli biztonság megőrzésének és erősítésének egyik legfontosabb tényezője az afganisztáni rendezés.

Síkra szálltak amellett, hogy Afganisztán független, semleges, egységes, demokratikus és békés, terrorizmustól, háborútól és kábítószertől mentes állam legyen. Sürgették egy inkluzív kormány létrehozását, az ország valamennyi etnikai, vallási és politikai csoportjának részvételével.

Megköszönték a régióbeli és a szomszédos országoknak az afgán menekültek befogadását és támogatását, egyúttal szorgalmazták, hogy "a nemzetközi közösség tegyen aktív erőfeszítéseket a menekültek méltóságteljes, biztonságos és fenntartható hazatérésének elősegítése érdekében".

A dokumentum megalkotói hangsúlyozták, hogy a világ különböző régióiban a konfliktushelyzetek politikai és diplomáciai, a nemzetközi jog általánosan elismert normáinak és elveinek szigorú betartása alapján történő rendezésének nincs alternatívája.

Putyin bejelentette, hogy Oroszország támogatja Irán teljes jogú tagként történő felvételét a szervezetbe (a tagfelvétel meg is történt Dusanbéban).

Üdvözölte, hogy Egyiptom, Katar és Szaúd-Arábia a tömörülés "dialóguspartnere" lett. Méltatta, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet titkársága és az Eurázsiai Gazdasági Bizottság együttműködési memorandumot írt alá, amely szerinte újabb lépés a regionális együttműködési szervezetek eurázsiai partnerségének kiépítése felé.

Az orosz elnök meghívta a szervezet képviselőit, hogy vegyenek részt egy októberben, Kazanyban, gyorsreagálású járványügyi brigádok számára rendezendő nemzetközi gyakorlaton. Közölte, hogy Oroszország csaknem 1,2 millió, az új koronavírus kimutatására kidolgozott tesztkészletet bocsátott térítésmentesen a tagországok rendelkezésére, és szakembereket küldött a járvány elleni küzdelem támogatására.

Putyin azt is elmondta egyebek között, hogy Oroszország a Covid-19-járvány kezdete óta 3 ezer milliárd rubelt (mintegy 12 ezer milliárd forintot), azaz GDP-jének 4,5 százalékát fordította gazdasági és szociális támogatásra.

Címlapkép forrása: Alexei Druzhinin\TASS via Getty Images

Living Kassák passage
Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók
járvány kórház románia

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó