kanada ottawa
Globál

Megkezdődtek az előrehozott választások Kanadában

MTI
Kanadában megkezdődtek hétfőn az előrehozott parlamenti választások, amelyeken szoros verseny várható a kormányzó,  Justin Trudeau miniszterelnök vezette Kanadai Liberális Párt  és az ellenzéki Kanadai Konzervatív Párt között.

A több mint 25 millió szavazásra jogosult között elsőként a keleti Újfundland és Labrador tartományban élők adhatták le voksukat. Kanadában hat idősáv van, az utolsó szavazóhelyiségek Brit Kolumbiában zárnak közép-európai idő szerint 12 órakor.    

Országszerte szoros verseny várható a kormányzó liberális Justin Trudeau és kihívója, a konzervatív Erin O,Tule között. A harmadik helyre ismét az Új Demokrata Párt az esélyes.    

A közvélemény-kutatások szerint a liberálisok több szavazatra számíthatnak, de aligha szerzik meg az abszolút többséget. A konzervatív többség szintén nem valószínű a dpa német hírügynökség szerint.    

Az első eredményeket várhatóan helyi idő szerint kedden a hajnali órákban (közép-európai idő szerint kora délután) teszik közzé, de a levélben leadott szavazatok nagyobb száma miatt  érdemi eredmény csak későbbre várható.        

Trudeau 2015 óta áll a világ második legnagyobb, majdnem 38 milliós lélekszámú országának kormánya élén, de az elmúlt két évben kisebbségben kormányzott. Apja, a liberálisok nagyágyújának számító néhai Pierre Trudeau miniszterelnök nyomdokában került kormányra, de a nagy várakozások és a múlt hónapban a koronavírus-világjárvány közepette kiírt választások megtépázták a hírnevét.    

A 49 éves politikus néhány hete írta ki az előrehozott választásokat - két évvel az esedékes voksolás előtt - abban a reményben, hogy megszerzi az abszolút többséget, bár a kisebbségi kormánya is szilárd volt.    

Az AP amerikai hírügynökség szerint a kormányfő abban bízik, hogy a Kanada sok más országhoz képest jobban kezelte a koronavírus-járványt. A kanadai lakosság a legjobban átoltottak között van a világon, és Trudeau kormánya százmilliárdokat költött a gazdaság életben tartására a karantén alatt.    

Trudeau azzal érvelt, hogy a konzervatívok járványfelfogása, amely szkeptikusabb volt a karantént és a védőoltásokat illetően, veszélyes lehet, és a kanadaiak inkább tudománytisztelő kormányt akarnak. A 47 éves Erin O,Toole nem kérte a pártjának tagjaitól, hogy oltassák be magukat, és azt sem árulta el, hányan nem részesültek a vakcinából. O,Toole szerint az oltás felvétele személyes egészségügyi döntés.    

A szoros verseny ellenére a jelek szerint a Kanadai Liberális Pártnak nagyobb az esélye a választási rendszernek köszönhetően: a 338 szavazókerületben leadott voksokat az abszolút többség elve alapján osztják el, ami hagyományosan a liberálisoknak kedvez.    

Fél tucatnyi vitatott körzet döntő lehet, hasonlóképpen az egyesült államokbeli "billegő államokhoz".

Címlapkép forrása: Dennis Grombkowski/Bongarts/Getty Images

world trade center new york terrortámadás forrás getty stock
Novi facebook alkalmazás kriptopénz stablecoin
FrankfurtiTőzsde
Paks II
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
mun kim