natanz atomlétesítmény irán
Globál

Hamarosan folytatódnak az iráni atomalkuval kapcsolatos tárgyalások

Portfolio
Néhány héten belül folytatódnak a tárgyalások a nagyhatalmakkal az iráni nukleáris programot szabályozó, 2015-ös hathatalmi megállapodás helyreállításáról - jelentette ki kedden Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint.

"Minden találkozó előzetes egyeztetést igényel, továbbá a napirend előkészítése is szükséges. Mint korábban hangsúlyoztuk, a bécsi tárgyalások hamarosan, néhány héten belül folytatódnak" - mondta a szóvivő.

Az osztrák fővárosban április elején kezdődtek tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ben kötött hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében. Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Irán ellen. Teherán válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségeinek teljesítését.

Az egyeztetéseket szünet követte azután, hogy Iránban júniusban új elnököt választottak a keményvonalas Ebráhim Raiszi személyében, akit augusztusban iktattak be tisztségébe.

Bár Josep Borrellnek, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének hétfői közlése szerint a megállapodás részes felei - Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország - külügyminiszterei nem fognak közösen találkozni Iránnal az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán, Hatibzadeh szerint Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter egyénileg találkozik miniszterekkel.

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás