angela merkel bundestag
Globál

Német választás 2021: leghűségesebb támogatóit veszítheti el Angela Merkel pártja

Portfolio
Friss mérések szerint a CDU leghűségesebb támogatóit veszíthette el a mostani választás kampányában, ebben pedig igen nagy szerepe van Angela Merkel távozásának – írja a Politico.

Merkel 16 évig tartó kancellársága alatt pragmatikus és centrista hozzáállásával képes volt megnyerni pártjának nem csak a hagyományos konzervatív szavazókat, de azokat is, akik szimpatizáltak a kormányfő személyével. Ezen emberek között igen magasan reprezentáltak a nők, az idősebb szavazók, de még a politikai középen állók is megtalálhatók.

A felmérés arra is rámutat, hogy három CDU-szavazóból egy a négy évvel ezelőtti voksoláson Merkel személye miatt támogatta a pártot.

Az idősebb, 70 fölötti női szavazók különösen erős bázist jelentettek a CDU-nak, ezen csoport 40 százalékra az uniópártokra szavazott 2017-ben. Ráadásul az is igaz, hogy a német választások kimenetele döntően az idősebb szavazókon múlik. Egyrészt, német választókorú lakosság fele 50 év fölötti állampolgár, másrészt pedig az idősebbek eleve hajlamosabbak szavazni.

Most azonban egyre inkább az látszódik, hogy a CDU-nak problémát jelent ezen szavazók mozgósítása, ebben pedig Merkel távozásának és az új kancellárjelölt, Armin Laschet személyének lehet nagy szerepe.

A felmérés során kiderült, hogy azok körében, akik idén nem fognak szavazni a CDU-ra 43 százalék Armin Laschet személyét nevezte meg indokként, 29 százalék pedig a párt utóbbi hetekben bejárt útját.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a CDU éppen most veszíti el kulcsfontosságú szavazóit.

Merkel személye miatt ugyanis sok szavazó tudott elvonatkoztatni magától a párttól, ez a stratégia azonban úgy látszik, most nem működik. Ellenben az SPD jelöltje, akinek pártja továbbra is vezet a méréseken sokat profitálhatott Merkel távozásából, illetve a korábban a kancellárt támogató szavazókból.

Címlapkép forrása: Sean Gallup/Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
csehország prága