koronavírus vakcina szigorítások járvány
Globál

Egyre nagyobb a baj a szomszédos országokban - Temesváron már éjszakai kijárási tilalom lép hatályba

Portfolio
A világon 229,5 millió ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma meghaladta a 4,7 millió főt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. A régiónkban is egyre súlyosabb a járványhelyzet, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szigorítások jönnek a szomszédos országokban. A legfrissebb, szerdai adatokból az is kiderült, hogy Magyarországon is gyorsul a járvány, 501 új fertőzöttet regisztráltak, a kórházban ápoltak száma pedig 406 főre emelkedett. Friss híreink a járványról.

Az Egyesült Királyságban a gyerekek a legnagyobb koronavírus-terjesztők

A koronavírus terjedési sebessége a 12-15 évesek körében a legnagyobb az Egyesült Királyságban - mondta szerdán Chris Whitty brit tisztifőorvos. Szerinte előbb-utóbb minden oltatlan gyerek át fog esni a koronavírus-megbetegedésen.

Tovább a cikkhez

A fizetését is elveszíti az az olasz dolgozó, akit nem oltanak be koronavírus ellen

Az állami és magánszektorban dolgozók oltási igazolás nélkül nem veszítik el munkahelyüket, de bérüket felfüggesztik október 15-től az olasz kormány törvényerejű rendelkezése szerint, melyet Sergio Mattarella államfő szerdán írt alá.

Tovább a cikkhez

A mesterséges intelligencia betör a magyar egészségügybe

A koronavírus-járvány alapvetően változtatta meg az orvos-beteg találkozókat és a mögöttes folyamatokat - vélekedett a Private Health Forum 2021 konferenciánkon előadásában Kriller Norbert, a Prima Medica Csoport Healzz2 rendszer fejlesztési vezetője.

Tovább a cikkhez

A német kormány modellje szerint hamarosan vége lesz a koronavírus-járványnak!

Kezdete után két évvel, 2022 tavaszán érhet véget Németországban a koronavírus-járvány a szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerint. Jens Spahn egy szerdai lapinterjúban elmondta, hogy jövő tavasszal alakulhat ki az új típusú koronavírussal szembeni közösségi immunitás, amely véget vet a járványnak.

Tovább a cikkhez

Romániában jövő keddtől vehető fel a harmadik oltás

Romániában szeptember 28-tól kezdődően bárki megkaphatja a koronavírus elleni harmadik oltást, ha legalább fél éve megkapta már a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca oltóanyagának második dózisát - jelentette be szerdán Florin Citu miniszterelnök.

Tovább a cikkhez

Gyilkos vírustagadókra figyelmeztetnek Németországban

Egyre erőszakosabban lépnek fel és még tovább radikalizálódhatnak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) létének tagadói Németországban a rendőrség és az alkotményvédelem szerint - írta a Berliner Morgenpost szerdán egy gyilkossági üggyel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Jön a kötelező védettségi igazolás a horvát egészségügyben

Október elejétől minden egészségügyben és szociális ellátásban dolgozónak rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel a munkavégzéshez - írta szerdai közleményében Vili Beros horvát egészségügyi miniszter.

Tovább a cikkhez

Bukarest vörös besorolásba került, Temesváron hétvégenként éjszakai kijárási tilalom lép hatályba

Bukarest vörös besorolásba került járványügyi szempontból, miután szerdán meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben azonosított koronavírus-fertőzések száma, Temesváron pedig korlátozzák a kijárást.

A háromezrelékes fertőzési ráta felett a kormány múlt heti határozata értelmében csak az uniós digitális védettségi igazolással lehet belépni a vendéglátóhelyekre, mozikba, színházakba és sportlétesítményekre, de a nagyobb létszámú magánrendezvényeken is csak azok vehetnek részt, akik felvették az oltást, legalább fél éve kigyógyultak a fertőzésből, vagy friss teszttel igazolják, hogy nem fertőzöttek.

Korábban már Szatmár, Temes és a fővárost övező Ilfov megye is vörös besorolásba került. Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma kedden és szerdán is meghaladta az ezret a kétmilliós Bukarestben. Ez azt jelenti, hogy - ha a fertőzések üteme nem csökken - két héten belül a hat ezreléket is túllépi a fertőzési ráta a román fővárosban, be kell zárni az iskolákat, és akár vesztegzárat is elrendelhet a helyi járványügyi törzs.

Temesváron, ahol a fertőzési ráta a lakosság 4,5 ezrelékére emelkedett, hétvégi éjszakai kijárási tilalom bevezetéséről döntött szerdán a járványügyi operatív törzs. Ennek értelmében pénteken, szombaton és vasárnap 20 óra után csak indokolt esetben és erre vonatkozó igazolással szabad az utcákon közlekedni, az üzleteknek pedig legkésőbb 18 órakor be kell zárniuk.

Országos szinten is rohamosan emelkedik a járványgörbe: szerdán meghaladta a hétezret az egy nap alatt újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, ami több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában 130 koronavírusos beteg vesztette életét, ami csaknem duplája a kétheti mozgóátlagnak. Szerdán ezer fölé emelkedett a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain ápolt súlyos betegek száma: ez azt jelenti, hogy a jelenleg rendelkezésre álló helyek több mint 90 százaléka betelt. A román hatóságok most kórházi részlegek átminősítésével és a szakszemélyzet áthelyezésével próbálják emelni a koronavírusos betegek számára elkülönített helyek számát az intenzív terápián. (MTI)

Jakab Ferenc négy jó tanácsa, amelyek rettenetesen fontosak lehetnek a negyedik járványhullám leküzdésében

Az átoltottság aránya a magyar lakosság körében nagyon jónak mondható, mégis azt gondolom, hogy a járványügyi intézkedések betartása, a kézfertőtlenítés, a távolságtartás és a maszkhasználat rettenetesen fontos lehet a negyedik járványhullám leküzdésében - jelentette ki Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője a Pécsi Tudományegyetem videójában.

Tovább a cikkhez

Mit hoz a negyedik hullám a magyar megtakarítási piacon?

Kezd talpra állni a világgazdaság a koronavírus okozta negatív spirálból, de még nem tudni, mit okoz a törékeny gazdasági fellendülésnek az egyre biztosabbnak tűnő negyedik hullám. Bár a pandémia elején úgy tűnt, a megtakarítások is megsínylik a járványt, a félelem rövid éltűnek bizonyult: ahogyan a világban, úgy Magyarországon is jelentősen nőttek a lakossági megtakarítások. De mi lesz a pandémia során felhalmozott extra megtakarítások sorsa? Erre is keressük a választ a Portfolio mai Öngondoskodás 2021 konferenciáján, amelyről élőben tudósítunk a nap folyamán.

Tovább a cikkhez

Rusvai Miklós véleményt mondott: erélyes módszerrel érné el az oltakozást

A negyedik hullám itthoni begyorsulásáról, a beoltatlanok motiválásáról és a maszkhasználatról egyaránt határozott véleményt mondott Rusvai Miklós az InfoRádiónak adott interjújában. A virológus szerint a járvány októberben gyorsulhat be igazán, most még a lassú, de tartós növekedés fázisában vagyunk.

Tovább a cikkhez

Megállíthatatlan a járvány a világban

Hivatalosan az Egyesült Államokban azonosították a legtöbb koronavírus-fertőzöttet, 42,4 millió főt a mai napig. A halálos áldozatok száma 678 406 fő. Indiában 33,5 millió fertőzöttet és 445 385 halálos áldozatot tartanak számon, míg Brazíliában 21,2 millió fertőzöttről és 591 440 halálos áldozatról adtak számot.

A koronavírus-járvány egyre nagyobb problémát jelent Európában, terjedésének megakadályozása érdekében sorra hozhatják a szigorító intézkedéseket az országok.

A környező országokban is egyre súlyosabb a helyzet, a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig, Bécs polgármestere.

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölé ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utóbbi 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzéseké is immár több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) kedden 129 halálesetről számolt be: ennél több áldozatot legutóbb négy hónapja, a harmadik hullám tetőzésének időszakában követelt a járvány Romániában.

Német választás 2021: őrült izgalmakat hozott a kampány hajrája, az igazán nagy csattanó még odébb van

Utolsó hetéhez érkezett a német választási kampány, amelynek nagy kérdése, hogy ki lesz Angela Merkel utódja, de talán még ennél is fontosabb, hogy milyen pártok fogják alkotni a következő kormánykoalíciót Berlinben. Bár továbbra is az SPD vezet a közvélemény-kutatásokon, így jelenleg a szociáldemokratáknak van a legnagyobb esélyük átvenni a kancelláriát, az sem kizárt, hogy sikertelen koalíciós próbálkozások esetén végül mégis a CDU vezetésével alakul kormány. Minden esetre akárki is fogja irányítani Németországot a jövőben, nagy kérdés, hogy mi lesz Angela Merkel örökségével, illetve, hogy az új kormány mennyiben kívánja folytatni a 16 éve hivatalban lévő kancellár politikáját. Többek közt ezeket a kérdéseket boncolgatja az Unicredit vezető közgazdásza kapcsolódó elemzésében.

Tovább a cikkhez

Zacher Gábor: a súlyos koronavírus-fertőzöttek 95%-a nincs beoltva

Országosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatti kórházi felvételek száma, a betegek 95%-a a nem oltottak közül kerül ki -  mondta Zacher Gábor, a Hatvani Kórház sürgősségi orvosa az RTL híradónak.

Tovább a cikkhez
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás
reichstag

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás