joe biden boris johnson
Globál

Joe Biden a Fehér Házban fogadta Boris Johnsont

MTI
További tárgyalásokra van szükség a brit-amerikai kereskedelmi megállapodás ügyében - közölte Joe Biden amerikai elnök, aki kedden este a Fehér Házban fogadta Boris Johnson brit miniszterelnököt.

Az amerikai elnök egyben ismételten hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) nyomán nem kerülhet veszélybe Észak-Írországban a béke.

Johnson nem sokkal korábban, New Yorkban tett látogatása során kitérően reagált arra az újságírói kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e egy kereskedelmi egyezmény elérését az elkövetkező három évben Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között. Az Egyesült Királyság uniós kilépése mögött álló érvek egyike volt, hogy London így szabadon köthet majd kereskedelmi megállapodásokat. Mindazonáltal eddig ezt még nem sikerült elérni a jelentős piacot képviselő országokkal, így az Egyesült államokkal, Kínával és Indiával.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke egy esetleges kereskedelmi megállapodást az észak-írországi protokoll alkalmazása körül kialakult vita rendezéséhez kötötte Brüsszel és London között.

Valószínűtlen, hogy létrejönne egy kereskedelmi megállapodás az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között, amennyiben a nagypénteki megállapodás hatályát vesztené

- utalt Pelosi múlt heti londoni látogatása során az észak-írországi megbékélésről 1998-ban kötött rendezési egyezségre.

A megbékélési folyamat egyik legfőbb szimbólumaként az Ír Köztársaság és Észak-Írország egykor katonai szigorral őrzött 499 kilométeres határán - amely a Brexit óta az Egyesült Királyság és az Európai Unió (EU) egyetlen közös szárazföldi vámhatára - hosszú évek óta semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

A Brexit-tárgyalások során is az egyik elsődleges szempont volt egy olyan megoldás elérése, amely kizárja a fizikai ellenőrzés visszaállítását az ír-északír határon, de az EU álláspontja szerint ennek egyetlen lehetséges módja az észak-írországi protokoll maradéktalan betartása, ezért a protokollt nem lehet újratárgyalni.

Címlapkép forrása: Getty Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
törökország erdogan