ensz központ new york
Globál

Az ENSZ segítségét kéri a venezuelai elnök

MTI
Portfolio
Videóüzenetben szólalt meg Nicolás Maduro venezuelai elnök az ENSZ-közgyűlésen. Ebben a világrend átalakítását sürgette, és egyben felkérte a nemzetközi szervezetet, hogy segítsen közvetíteni az ellenzék és közte, hogy a súlyos gazdasági válságban lévő ország helyzete javuljon.

Új világrendet követelt Nicolás Maduro venezuelai elnök videoüzenetében szerdán, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának általános vitáján. "Egy új világot kell felépítenünk, amely már alakulóban van Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában, a karibi térségben, sőt az Egyesült Államokban" - hangoztatta beszédében Maduro. Az Egyesült Államokra tett nyilvánvaló utalással kijelentette, hogy véget kell vetni a világ régi hegemóniáinak. Ehhez azonban új irányt kell szabni az ENSZ-nek.

A súlyos gazdasági és belpolitikai válsággal küzdő Venezuela elnöke egyben a világszervezet közbenjárását kérte a caracasi vezetés és ellenzéke közti egyeztetésekhez. A belpolitikai válság rendezését szolgáló tárgyalások jelenleg Mexikóban folynak.

Felkérem a világszervezetet, segítsen abban, hogy a Mexikóban zajló párbeszéd újabb részleges megállapodásokhoz, illetve egy átfogó egyezséghez vezessen

- mondta Maduro. Kijelentette, hogy a venezuelai hatóságoknak már sikerült elérniük, hogy - mint fogalmazott - az ellenzék legszélsőségesebb beállítottságú részei visszatértek "a politikába, az alkotmány tiszteletéhez, valamint a választásokon való részvételhez". Maduro egyben felszólított a venezuelai gazdaságot sújtó "illegális" amerikai és uniós szankciók feloldására.

A venezuelai válság rendezése érdekében augusztus közepén, Norvégia közvetítésével kezdődtek tárgyalások a Nicolás Maduro vezette venezuelai kormány és a latin-amerikai ország ellenzéke között. A tárgyalásokon képviseltette magát egyebek között Hollandia, Törökország, Bolívia és Oroszország is. Megfigyelők szerint már az is az ellenzék stratégiaváltását jelezte, hogy ismét hajlandók voltak tárgyalni a kormánnyal. Addig ugyanis azzal vádolták Madurót, hogy a párbeszédet csak időnyerésre és a nemzetközi nyomás mérséklésére használja. Az egyeztetéseken a többi között sikerült elérni, hogy az ellenzék részt vegyen a november 21-én esedékes regionális és helyhatósági választásokon.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő egyébként szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Államok 247 millió dollár humanitárius és 89 millió dollár gazdasági és fejlesztési segélyt nyújt a rászoruló venezuelaiaknak. Price szerint a támogatásból több mint hétmillió venezuelai szükségleteit fogják fedezni a latin-amerikai országban, de részesül abból a régió 17 országában menedéket kereső további 5,7 millió venezuelai menekült, valamint az őket befogadó közösségek is.

Címlapkép: Getty Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
törökország erdogan