koronavírus
Globál

Koronavírus: megérkezett a pénteki magyar jelentés

Portfolio
531 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 820 078 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 30 151 főre emelkedett.

Az 531 új eset emelkedést jelent az előző naphoz képest és előző héthez képest is. A növekedési ütem ugyanakkor egyelőre mérsékelt, az előző naphoz képest mindössze 5 fővel, az előző héthez képest 9%-os az emelkedés az esetszámokban. A felfutás egyelőre elmarad a tavaly őszi ütemtől, de ennek oka minden bizonnyal az, hogy az oltottak enyhe lefolyás miatt nem kerülnek be a statisztikába, mert vélhetően az oltásuk miatt nem merül fel a háziorvosokban és bennük, hogy koronavírussal fertőzöttek. A valós esetszám így jócskán magasabb lehet a hivatalosnál, mint a korábbi hullámok idején. Erről itt írtunk bővebben.

párhuzamos hullámok

A kórházban kezeltek száma viszont meredeken emelkedik. Jelenleg 438 embert kezelnek kórházban, ez 27 fős növekedést jelent egy nap alatt. A lélegeztetőgépen levők száma 54 fő, ami hattal magasabb, mint az egy nappal ezelőtti. Ebben a mutatóban sajnos egyértelmű emelkedést látunk.

Hatan hunytak el koronavírus-járvány következtében az elmúlt 24 órában, ami magasabb, mint az elmúlt egy hét mozgóátlaga, és a járvány negyedik hulláma kezdete óta az egyik legmagasabb szám. A halálozásban viszont egyelőre mégsem látunk markáns emelkedést szerencsére.

Az elmúlt 24 órában 14 435 új tesztet végeztek el, ez nagyjából megfelel az előző hét átlagának. A pozitivitási ráta (azaz a pozitív tesztek aránya az elvégzett tesztekhez képest) tegnapról mára nem nőtt tovább, a trend viszont egyértelműen emelkedő. A járvány felfutásának szakaszában ez jellemző, ilyenkor ugyanis egyre több lesz az elvégzett teszteken belül a pozitívak aránya. Ez az arány egyelőre 4% alatti, ami nem tekinthető rossznak - a korábbi hullámok csúcsán a korlátozott tesztkapacitások miatt bőven meghaladta a 20%-ot.

Az átoltottságban továbbra sincs áttörés, az előző 24 órában 4 264 ember kapott első oltást. Ez a párezer fős növekedés jellemző volt az elmúlt hónapokban: úgy látszik, a negyedik hullám és a vakcinára biztató tudósok, kormányzati tájékoztatások ellenére nem nő érdemben az oltakozási kedv. Második oltást viszont majdnem 15 ezer ember kapott, ez meghaladja az előző napok átlagát. Az átoltottság 60% körüli.

Címlapkép: Getty Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
törökország erdogan