afganisztán terrorizmus tálibok géppuska pkm bunker
Globál

Az oroszok szerint „nincs napirenden” a tálibok nemzetközi elismerése

MTI
Nem szerepel a napirenden az afganisztáni tálibok nemzetközi elismerésének kérdése a jelenlegi helyzetben - jelentette ki szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszaka csúcsszintű általános vitájának keretében tartott sajtótájékoztatón.

Az ENSZ-közgyűlés általános vitájában való felszólalás előtti sajtótájékoztatón Lavrov mindazonáltal azt mondta, hogy a nemzetközi elismerés hiánya nem akadályozza a kapcsolattartást az új afgán vezetőkkel, akik augusztusban a nemzetközi csapatok kivonása közepette magukhoz ragadták a hatalmat a közép-ázsiai országban.

Az orosz tárcavezető nem beszélt az újságíróknak a számos civil és nemzetközi szervezet által kifogásolt jogsértésekről a tálibok részéről, mindössze annyit mondott, hogy elkötelezettek a világszervezet és a nők jogainak tiszteletben tartása iránt. "Ami azonban a legfontosabb, hogy tartsák magukat ígéreteikhez, az első lépést pedig megtették: létrehozták az átmeneti kormányzati struktúrákat" - mondta az orosz diplomácia vezetője.

Lavrov ismét bírálta az amerikai és "egyéb NATO-csapatok" elhamarkodott kivonását Afganisztánból, amit "a következményeket figyelembe nem véve vittek véghez". "A következmény pedig az, hogy sok fegyver maradt Afganisztánban. S mindnyájan látjuk szükségességét annak, hogy biztosítsuk, hogy ezeket a fegyvereket ne használják fel pusztító szándékkal" - fogalmazott Lavrov, hozzátéve: a tálibok kinyilvánították abbéli szándékukat, hogy harcoljanak a szélsőségességgel, a terrorizmussal, beleértve az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet és az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportot, és ne okozzanak instabilitást a szomszédos országokban.

Az orosz külügyminiszter bírálta Josep Borrellt, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, aki Lavrov vádja szerint azt kérte tőle, hogy Oroszország vonuljon ki Maliból. Lavrov szerint egy Borrellel közös találkozón az uniós főképviselő azt mondta neki, hogy "Mali az EU-é", és amikor az orosz tárcavezető állítása szerint együttműködést ajánlott fel neki, Borrell azt válaszolta, hogy "menjetek el Maliból".

Az uniós főképviselő pénteken figyelmeztette az átmeneti mali kormányt annak következményeire, ha beveti a Wagner orosz biztonsági magáncég zsoldosait. "Annak a Wagner biztonsági magáncégnek, amellyel kapcsolatban bizonyított, hogy tagjai visszaéléseket követtek el más országokban, az esetleges bevetése Maliban azonnali következményekkel járna az EU és az átmeneti (mali) kormány közötti együttműködésben" - jelezte Borrell, aki pénteken New Yorkban Abdoulaye Dioppal, az átmeneti mali kormány külügyminiszterével tartott megbeszélést.

Lavrov védelmébe vette az orosz zsoldosok jelenlétét Maliban, azt állítva, hogy a helyi kormány azért bérelte fel őket, mert megállapította, hogy nem rendelkezik elegendő kapacitással ahhoz, hogy képes legyen fenntartani a biztonságot saját eszközeivel. "Ez egy olyan tevékenység, amelyet törvényes alapon végeznek, és egyrészt a fogadó állam törvényes kormánya (...), másrészt a külföldi szakemberek segítségével szolgáltatásokat folytatók közötti kapcsolatokra vonatkozik" - fogalmazott Lavrov.

Értesülések szerint az Assimi Goita ezredes vezette mali junta megállapodást fontolgat az orosz biztonsági céggel ezer fegyveres telepítéséről a nyugat-afrikai állam területére a helyi hadsereg kiképzésére, tekintettel arra, hogy a volt gyarmatosító hatalom, Franciaország arra készül, hogy csökkenti a Száhel-övezetben állomásozó erőit 5000-ről nagyjából 2500-3000 főre.

A Wagner nevű cég, amellyel összefüggésben Moszkva minden kapcsolatot tagad, katonai berendezések karbantartását és kiképzést kínálja, de zsoldosok kiközvetítésével is vádolják. A gyanú szerint egy Kreml-közeli oligarcha, Jevgenyij Prigozsin a tulajdonosa. A Wagner csoport embereit egyebek között Szíriában, Líbiában és a Közép-afrikai Köztársaságban is bevetették már.

Címlapkép: Getty Images

bét
bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás