sk innovation akkumulátorgyár ford
Globál

Elképesztő méretű gyárkomplexumot épít a Magyarországon is jelen lévő autóipari multi

Portfolio
A Ford és a hazánkban is jelentős gyártókapacitásokkal rendelkező SK Innovation bejelentette, hogy egy 11,4 milliárd dolláros beruházás keretében új autó- és akkumulátorgyárakat építenek az Egyesült Államokban. Az egészen elképesztő összegből megvalósuló beruházás, amely 11 ezer új munkahelyet teremt, fontos eleme lesz az amerikai autógyártó stratégiájának, amelyben kiemelt szerepe van az elektromos autózás irányába történő minél gyorsabb elmozdulásnak.

A bejelentés szerint a Ford és az SK Innovation két akkumulátorgyárat épít majd fel Kentucky államban, egy több, mint 1450 hektáros területen. Ez a hatalmas terület nem csak akkumulátorgyáraknak ad majd helyet, hanem itt történik a tisztán elektromos meghajtású Ford F-150 pickup gyártása is és lesz itt logisztikai park, valamint újrahasznosító központ.

Hogy perspektívába helyezzük, milyen hatalmas telephelyről is van szó, érdemes elmondani, hogy Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása, amelyet szintén az SK Innovation jegyez, mintegy 70 hektáros területen valósul meg a következő években.

Az amerikai beruházásnak köszönhetően az első akkumulátorgyárban már 2025-ben elindulhat a termelés és a tervek szerint csupán egy évet kell majd arra várni, hogy a második üzemben is elinduljon az akkumulátorgyártás.

Érdemes felidézni, hogy Jim Farley, a Ford vezérigazgatója új stratégiát hirdetett, amelyben kiemelt szerepe van az elektromos járművek fejlesztésének és gyártásnak. A mostani beruházás fontos része a Ford+ tervnek, amelynek keretében fenntarthatóvá és még nyereségesebbé kívánják tenni a vállalat meghatározó üzletágát, az autógyártást.

Ez az új Ford

– jelentette ki Farley a CNBC-nek adott interjújában a beruházással kapcsolatban.

Az amerikai autógyártó nem véletlenül invesztál ilyen hatalmas összeget az elektromosautó-gyártásba. Saját vállalása szerint a globális autóértékesítésének 40 százalékát az elektromos autóknak kell adniuk az évtized végén. Ez a terv nagyjából egybecseng azokkal a nemzeti célokkal, amelyeket Joe Biden amerikai elnök fogalmazott meg nemrég az autógyártóknak. Ezek szerint az Egyesült Államokban értékesített új autók felének elektromos meghajtásúnak kell lenni 2030-ra.

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás