london191217gettystock
Globál

A brit kormány szerint az északír protokoll jelentős módosításra szorul

MTI
A brit kormány szerda esti állásfoglalása szerint csak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll jelentős és mélyreható módosításával lehet rendezni a protokoll ügyében az Európai Unióval kialakult vitát.

A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata előtt nem sokkal Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja, a Brexit-megállapodás ellenőrzésére alakult vegyesbizottság társelnöke Brüsszelben olyan kompromisszumos javaslatcsomagot ismertetett, amely az EU álláspontja szerint az uniós egységes belső piac más beléptető pontjain szokásoshoz képest akár 80 százalékkal is csökkentheti a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésének kiterjedtségét.    

A londoni miniszterelnöki hivatal szerda esti reagálásában közölte, hogy a brit kormány komoly és konstruktív vizsgálatnak veti alá az uniós javaslatot.

A Downing Street illetékese szerint most intenzív, gyors ütemű tárgyalásoknak kell következniük mindkét javaslatcsomagról, kiderítendő, hogy vannak-e bennük olyan közös pontok, amelyek alapján megoldásra lehet jutni.    

A szóvivő hangsúlyozta ugyanakkor: ahhoz, hogy tartós, Észak-Írországban is támogatottsággal bíró rendezést lehessen elérni, olyan jelentős módosításokra van szükség az észak-írországi protokollban, amelyek alkalmasak a protokoll alkalmazása által teremtett alapvető problémák kezelésére.

Olyan megoldást kell felkutatnunk, amely mögé minden érintett felsorakozhat a jövőben, amely megőrzi a belfasti (nagypénteki) megállapodást, és amely erőteljesebb alapokra helyezheti az Egyesült Királyság és az EU viszonyrendszerét - hangsúlyozta szerda esti állásfoglalásában a Downing Street szóvivője.    

David Frost, a brit kormány Brexit-ügyi államtitkára előző este terjesztette elő a protokoll igen jelentős módosítására - valójában egy új észak-írországi protokoll kidolgozására - összeállított londoni javaslatcsomagot.    

Ennek egyik sarkalatos jelentőségű követelése az, hogy meg kell szüntetni az Európai Unió bíróságának (ECJ) észak-írországi felügyeleti és jogérvényesítő fennhatóságát az uniós jogszabályokat érintő ügyekben.    

Frost álláspontja szerint ugyanis a protokoll jelenlegi formája alapján az uniós jogszabályok - az EU-bíróság jogérvényesítő fennhatósága mellett - a demokratikus eljárásrend teljes mellőzésével érvényesülnek Észak-Írországban.    

Az államtitkár kilátásba helyezte a protokoll alkalmazásának egyoldalú felfüggesztését is a megállapodás elmaradása esetére. Az uniós álláspont szerint ez a nemzetközi jog megsértével érne fel.

A brit kormány és az Európai Unió vitája abból ered, hogy az észak-írországi protokoll alapján Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése óta is gyakorlatilag az Európai Unió egységes belső piacának tagja maradt, annak érdekében, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán ne kelljen visszaállítani az áruforgalom fizikai ellenőrzését.    

Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat kell eseti ellenőrzéseknek alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az unió egységes piacára - ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.    

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ír-északír határ helyett az Ír-tengeren, Nagy-Britannia és Észak-Írország között jött létre részleges vámhatár. A brit kormány és az észak-írországi britpárti protestáns mozgalmak szerint azonban ez a rendszer veszélyezteti Észak-Írország alkotmányos pozícióját az Egyesült Királyságon belül.    

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Az észak-írországi megbékélésről 1998-ban kötött nagypénteki rendezési megállapodás egyik legfontosabb vívmányaként és a megbékélési folyamat egyik legfőbb szimbólumaként az Ír Köztársaság és Észak-Írország egykor katonai szigorral őrzött 499 kilométeres határán - amely a Brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára - hosszú évek óta semmiféle fizikai ellenőrzés nincs. Az észak-írországi protokoll célja - az uniós belső piac integritásának védelme mellett - az, hogy a jövőben se legyen szükség ellenőrzésre ezen a határon.

Címlapkép forrása: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
csehország prága