Előfizetői tartalom

A hamis szövetséges és bajkeverő titkosszolgálata, amelyekkel Amerikának is muszáj jóban lenni

Bár Pakisztán hivatalosan az Egyesült Államok szövetségese volt a tálibok elleni harcban, a közép-ázsiai atomhatalom valójában mindvégig kettős játékot játszott, mivel több okból is érdeke volt a tálib hatalomátvétel Afganisztánban. Pakisztán elsődleges célja, hogy biztosítsa a két ország határát, amit Afganisztán nem ismer el hivatalosan, illetve ellenálljon a mindkét országban jelentős számban élő pastu etnikum önállósodási törekvéseinek. Pakisztáni önjáró hírszerzése, az ISI, amelyet rendszeresen gyanúsítanak terrorszervezetek támogatásával, évtizedek óta jelen van Afganisztánban, hogy ott Pakisztán, illetve a maga érdekeit érvényesítse. A nyáron történt kivonulásig Amerikának alapvető érdeke volt a jó viszony fenntartása Pakisztánnal, azóta azonban leminősítette az amerikai–pakisztáni kapcsolatokat.

Miért támogatja Pakisztán a tálibokat? Szeptember elején a pakisztáni hírszerzés, az Inter-Services Intelligence (ISI) azóta leváltott vezetője, Fájíz Hamíd előre be nem jelentett látogatást tett a már tálibok által elfoglalt Kabulban. Bár nem derült ki, hogy a pakisztáni kémvezér miről egyeztetett a tálibokkal, sokak számára a látogatás igazolta azt a Pakisztán által...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés