morawiecki mateusz
Globál

A lengyel miniszterelnök szerint hamisak az uniós kilépésről szóló vádak

Portfolio
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint Lengyelország nem kíván kilépni az Európai Unióból. Egyúttal azzal vádolja a lengyel ellenzék politikusait, hogy valótlant állítanak, amikor azt hangoztatják, hogy a kormány az Unióból való távozást tervezi – írja a Reuters.

A lengyel alkotmánybíróság múlt héten mondta ki, hogy az Európai Bíróság joghatósága nem terjed ki a tagállami igazságügyi reformra, ezért azt nem is kell figyelembe vennie a lengyel kormánynak. A döntés felháborodást váltott ki, mert az EU-s joganyag elsőbbségét kérdőjelezi meg, és egyben felerősítette a lengyel kilépésről szóló aggodalmakat is.

Ennek hatására vasárnap több mint 100 ezren vonultak utcára, hogy a lengyel uniós tagság mellett demonstráljanak, az eseményen felszólalt Donald Tusk is, az Európai Tanács korábbi elnöke, aki jelenleg az ellenzéki Polgári Platform nevű pártot vezeti.

Mateusz Morawiecki szerint azonban az ellenzék csupán hangulatot akar kelteni azzal, hogy azt feltételezi, hogy a kormány célja meggyengíteni az Uniót egy esetleges kilépéssel.

A miniszterelnök ezeket a híreszteléseket „fake news-nak” titulálta, amelyek szerinte az Unió meggyengítésére irányulnak.

A varsói kormány EU-val folytatott vitái ellenére az uniós tagság továbbra is kimagaslóan népszerű Lengyelországban, amely az uniós források egyik legfőbb kedvezményezettje is egyben.

Címlapkép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
csehország prága