Előfizetői tartalom

Közös hadseregről álmodnak Európa vezetői - Új szupererő vagy katonai katasztrófa lesz a vége?

Huszák Dániel
Egyre több vezető európai politikus támogatja az egységes, Európai Uniós hadsereg létrehozását, melynek oka egyrészt a biztonsági kihívások komplexitásának növekedése, másrészt pedig az, hogy sokan úgy vélik, nem támaszkodhat már az öreg kontinens kellően Amerika segítségére. Egy ilyen együttműködést igencsak komplikált feladat lenne létrehozni és az sem biztos, hogy sikerrel járna, hiszen a kulturális, nyelvi és politikai különbségek mellett az európai haderők eszközparkja és felszerelése is elképesztően sokszínű, ami a hadászatban kifejezetten hátrányos tényező. A kihívások ellenére már több kezdeményezés elindult közös európai dandárok létrehozására, illetve a nagy hadiipari cégek is igyekeznek szorosabbra fűzni együttműködésüket.

Miért kellhet európai hadsereg? Az elmúlt években egyre több befolyásos EU-s politikus kezdett el azért lobbizni, hogy létrejöjjön egy közös, uniós haderő, amely megvédené a tagállamokat a XXI. század egyre komplexebb fenyegetéseitől. Az ügy legbefolyásosabb szószólója az ötlet újbóli felvetülésekor Emmanuel Macron francia elnök volt, majd csatlakozott hozzá Angela...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái