Előfizetői tartalom

Hiába kongatják egyre többen a vészharangot, sokáig csak álom maradhat az európai hadsereg

Palkovics Máté
Az utóbbi időben egyre többen hangsúlyozzák egy közös európai haderő létrehozásának szükségességét, amelynek indokaként általában a biztonsági kihívások megnövekedését nevezik meg. Egyre erősebb azonban az a narratíva is, hogy Európa egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy védelmi szempontból kizárólag az egyes nemzetek saját haderejeire, illetve a NATO-n keresztül az Egyesült Államokra támaszkodjon. Bár az EU-tagok többsége egyetért abban, hogy a közösségen belüli védelmi együttműködés erősítése szükséges, ennek mértékét illetően már nézeteltérés mutatkozik a kontinens két legerősebb állama, Németország és Franciaország között. Külön bonyolítja a helyzetet a NATO és az Egyesült Államok lehetséges reakciója egy esetleges európai stratégiai autonómia kapcsán védelmi szempontból.

Változó prioritások Az európai országok védelmét jelenleg saját haderejük, valamint a NATO garantálja, utóbbi jelentőségét pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egyrészt azért, mert a NATO kétségkívül a világ legerősebb katonai szövetsége, másrészt azért, mert a közösség alapokmányában rögzítésre került az a passzus, amely előírja, hogy a NATO bármelyik tagja...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái