alex saab venezuela
Globál

Amerika kezei közé került a venezuelai diktátor egyik legfontosabb szövetségese

MTI
A Zöld-foki Köztársaság kiadta az Egyesült Államoknak Alex Saab kolumbiai üzletembert, akit a venezuelai kormány megbízásából végzett pénzmosással gyanúsítanak - közölte szombaton a zöld-foki rádió.

Nicolás Maduro venezuelai elnök követét 2020 júniusában fogták el a szigetországban, ahol az Iránba tartó repülőgépe leszállt üzemanyagot vételezni.

A praiai vezetés egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben.

Az Atlanti-óceánon található parányi szigetország alkotmánybírósága egy hosszas jogi huzavona nyomán szeptemberben döntött Alex Saab kiadatásáról.

A venezuelai kormány emberrablásnak minősítette Saab kiadatását és válaszul felfüggesztette a belpolitikai válság rendezése érdekében az ellenzékkel folytatott tárgyalásokat, amelyek újabb fordulója vasárnap indult volna Mexikóvárosban. A caracasi vezetés egyébként szeptemberben vette fel a delegáció soraiba Saabot.

"Venezuela elítéli Alex Saab diplomatájának Egyesült Államok kormánya általi elrablását a Zöld-foki Köztársaság hatóságainak közreműködésével, amelyek megkínozták és önkényesen fogva tartották őt 491 napon át" - közölte szombaton a venezuelai tájékoztatási minisztérium. "A Zöld-foki Köztársaság hatóságai és Joe Biden amerikai elnök kormánya felelősek Alex Saab életéért és testi épségéért és fenntartjuk a jogot magunknak arra, hogy szuverén nemzetként válaszlépéseket tegyünk" - fűzte hozzá a tárca.

A caracasi vezetéssel ellenséges viszonyban lévő Iván Duque kolumbiai elnök "Nicolás Maduro diktatúrájának drogkereskedelme, pénzmosása és korrupciója felett aratott győzelemnek" nevezte Alex Saab kiadatását. 

Az amerikai igazságügyi hatóságok azzal gyanúsítják Saabot, hogy a venezuelai szocialista vezetéssel folytatott illegális üzelmeivel tett szert vagyonra a többi között a latin-amerikai ország államilag rögzített valutaátváltási árfolyamainak kihasználásával elkövetett csalással. Mindemellett állítólag egy korrupciós hálózatot is működtetett, amellyel hasznot húzott az állami élelmiszersegély és lakhatást támogató programokból is.

Saab védői politikai indíttatásúnak nevezték az amerikai vádakat. Venezuela és a vele szövetséges Oroszország és Kuba is illegálisnak nevezték az üzletember őrizetbe vételét arra hivatkozva, hogy a caracasi vezetés követeként járt el és e minőségében diplomáciai mentesség illeti meg.

Címlapkép: Carolina Cabral/Bloomberg via Getty Images

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Amerika Kína sakk stockfotó