svédország dánia
Globál

A koronavírus a kábítószercsempészet módjait is átalakította

Portfolio
A koronavírus járvány hatásai a kábítószercsempészet módjait illetően is érezhetőek. Új útvonalak jelentek meg, elsősorban a tengeren történő szállítás formájában – írja a Politico.

A koronavírus-járvány csúcspontján ugyanis, amikor a Svédországba vezető utak jelentős része le volt zárva, a hatóságok egyre nagyobb figyelmet fordítottak a tengerre. Ennek kapcsán észrevették, hogy egyre több kis csónak ingázik éjszakánként a Dánia és Svédország közötti tengeri útvonalakon kábítószercsempészet céljából.

A svéd rendőrség becslése szerint évente nagyjából 100-150 tonna mennyiségű illegális kábítószer érkezik Svédországba, amelynek több mint fele hasis, 22 százaléka marihuána, 12 százaléka kokain, 11 százalék metamfetamin, a fennmaradó részt pedig más tudatmódosítók teszik ki. A hatóságok szerint ebből éves szinten akár egymilliárd eurós bevétel is származhat.

Az, hogy a járvány hatására mennyire megváltozott a csempészet módja jól mutatja, hogy két rajtaütés alkalmával egyenként több millió euró értékű szállítmányt szúrtak ki a hatóságok.  2020-ban ráadásul a Svédországba beáramló kokain mennyisége is nagyot ugrott 43 kilogrammról 216 kilogrammra.

Szakértők szerint a drogcsempészet miatti tengeri forgalom már évek óta növekvő tendenciát mutat, ez pedig a járványhelyzetben még inkább emelkedett. A tengeri szállítást külön megkönnyíti, hogy a hajóút Dániából Svédországba csupán 10 percet vesz igénybe, illetve, hogy a hatóságok eddig inkább a közúton és légi utakon keresztül folyó illegális kereskedelemre fókuszáltak.

Címlapkép forrása: Mike St Maur Sheil/Construction Photography/Avalon/Getty Images

séf étterem szakács főzés
schiphol
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő
Amerika Kína sakk stockfotó

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Amerika Kína sakk stockfotó