annegret kram karrenbauer
Globál

Kifakadt a német védelmi miniszer: Európa képtelen megvédeni saját magát

Portfolio
A német védelmi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer szerint Európának el kellene felejtenie azt, hogy képes egyedül megvédeni magát az Egyesült Államok és a NATO támogatása nélkül – írja a Politico.

Kramp-Karrenbauer ezzel elsősorban azokat a terveket kritizálta, amelyek az európai stratégiai autonómia elérését célozzák a védelem terén. Ezen elképzeléseket Emmanuel Macron karolta fel, jóllehet Kramp-Karrenbauer már korábban is kritikával illette őket.

A védelmi miniszter szerint a közelmúlt példái, legyen szó akár az Afganisztánból történt kivonulásról, azt bizonyítják, hogy még szorosabb együttműködés szükséges az Európai Unió és a NATO között.

Kramp-Karrenbauer úgy véli, hogy az uniós országoknak összemérhetetlen a katonai potenciálja az Egyesült Államokéval. Ezek fejlesztése indokolt ugyan, de szerinte csak a NATO keretrendszerén belül. A miniszter megnyilvánult a pár hete történt tengeralattjáró-botrányról, amely kapcsán kijelentette, hogy megérti a franciák felháborodását, de leszögezte, hogy ez szerinte csupán két ország vitás ügye.

Kramp-Karrenbauer kiemelte a kínai előretörés által megtestesített kockázatot, illetve jelezte, hogy jövőre mind az EU, mind pedig a NATO áttekinti védelmi stratégiáját, amely jó alkalom arra, hogy a két szervezet rendezze vitáit.

A védelmi miniszter közölte azt is, hatékonyabbá kell tenni a jelenlegi struktúrákat, el tud képzelni például közös európai missziókat a Balti- vagy a Földközi-tengeren, illetve támogatja azt is, hogy azon országok csoportjának, amelyek mélyítenék a védelmi együttműködést, legyen erre lehetőségük önkéntes alapon, amely lényegében egy többsebességes rendszert jelentene ezen a téren.

Ami Németországot illeti, Kramp-Karrenbauer leköszönő védelmi miniszterként reményét fejezte ki, hogy a vélhetően az SPD vezetésével megalakuló új német kormány elkötelezett lesz a NATO által előirányzott 2 százalékos GDP-arányos védelmi költések irányába, jóllehet ezeket a CDU-s vezetés sem teljesítette eddig.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Sean Gallup

praga
séf étterem szakács főzés

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
putyin és hszi csinping