Vlagyimir Putyin Naftali Bennett
Globál

Vlagyimir Putyin: egyedülálló kapcsolat jött létre Oroszország és Izrael között

MTI
Egyedülálló kapcsolat jött létre Oroszország és Izrael között a két állam diplomáciai kapcsolatainak helyreállítása óta eltelt 30 évben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Szocsiban fogadta Naftali Bennett izraeli kormányfőt.

Putyin emlékeztetett arra, hogy hazájának jogelődje, a Szovjetunió annak idején ott volt Izrael Állam születésénél. Rámutatott, hogy feltehetően Izraelben él a legnagyobb, határon túli orosz ajkú közösség.

Az orosz elnök a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolat volumenét egyelőre szerénynek nevezte, de, mint mondta, ez a terület sikeresen fejlődik, és az idei év első hét hónapjában 50 százalékkal nőtt. Elmondta, hogy különleges figyelem irányul a fejlett technológiák területén folyó együttműködésre.

Putyin kifejezte reményét, hogy a Bennett-kormány, függetlenül a belpolitikai csatározásoktól, fenntartja majd a folyamatosságot a kétoldalú viszonyban. Megemlítette, hogy az előző izraeli miniszterelnökkel, Benjámin Netanjahuval meglehetősen gyakorlati és bizalmi viszonya alakult ki. Hozzátette, hogy örömmel látja Bennettet.

Az orosz vezető a tárgyalások témaköreként nevezte meg a terrorizmus elleni harcot Szíriában, valamint a közel-keleti helyzetről folyó eszmecserét.

Bennett a találkozón Putyint Izrael nagyon közeli és igaz barátjának nevezte. Az izraeli miniszterelnök szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelentősen növelhető. A gazdasági mellett szólt a tudományos és kulturális együttműködés elmélyítésének lehetőségéről is.

Elmondta, hogy Izrael őrzi az emlékét a Vörös Hadsereg hősiességének, amely lehetővé tette a náci Németország feletti győzelmet. A találkozót követően az izraeli kormány hivatala közleményt adott ki, amely szerint a tárgyalások öt órán át, barátságos és pozitív légkörben zajlottak, és a felek a kétoldalú viszony több jelentős kérdését áttekintették. A RIA Novosztyi hírügynökség által ismertetett kommüniké szerint a két vezető az eszmecsere lezárása után kiment az orosz elnöki rezidencia teraszára, majd sétát tett a kertben.

Bennett miniszterelnöki minőségében az első hivatalos látogatását Putyinnál tette, a két ország diplomáciai kapcsolatai teljeskörű újrafelvételének 30. évfordulója jegyében.

Címlapkép forrása: MTI/Jevgenyij Bijatov

praga
séf étterem szakács főzés
schiphol

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
praga