Előfizetői tartalom

Kína félelmetes húzással válthatná valóra régi álmát, de súlyos árat fizethet érte

Portfolio
Tajvant többen emlegetik egyfajta puskaporos hordóként az Egyesült Államok és Kína viszonyában, főleg, ha figyelembe vesszük az utóbbi hetek katonai villongásait. A kínai vezetés régi álma, hogy egyesítse az anyaországgal a saját részének tekintett, de önálló kormányzattal rendelkező szigetet. Katonai képességeit tekintve azonban Kína csak mostanra ért el arra a szintre, hogy komolyan vehető lenne a részéről egy ilyen kísérlet. Valószínű azonban, hogy nem egy katonai megszállás lenne a legnehezebb a kínai vezetés számára, hanem az, ami utána következik. Az ebből fakadó következmények ugyanis meglepően sok téren hátráltatnák a kínai vezetést mást területeken, ambiciózus céljainak elérésében.

Nem lenne könnyű feladat Mao Ce-tung óta valamennyi kínai vezető megfogadta, hogy véghez viszi az országegyesítést, de Hszi Csin-ping az első, aki kellően erős haderő fölött diszponál ennek elérésére. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy Kínában az elmúlt évtizedben a katonai költségvetés 76 százalékkal nőtt, amely így 2020-ban elérte a 252 milliárd dollárt éves...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés