ray-lord-normandiai-partraszallas-veteran-masodik-vilaghaboru
Globál

Gyász: elhunyt az egyik utolsó normandiai veterán

Portfolio
Elhunyt az egyik utolsó veterán, aki részt vett a második világháború sorsfordító eseményében, a normandiai partraszállásban.

A Hullból származó Ray Lord 14 éves kora óta viselte az egyenruhát, és 15 évesen csatlakozott az East Yorkshire ezred egyik zászlóaljához mint jeladó – számolt be a brit Daily Mail.

Miután 1939-ben fiatal kora miatt eltanácsolták a háborús szolgálatból, Ray asztalosként segített a károk helyreállításában szülővárosában, Hullban, Kelet-Yorkshire-ben, amely Nagy-Britannia egyik legbombázottabb városa volt a Blitz néven emlegetett bombázássorozat alatt.

Amint betöltötte 18. életévét, Ray Lord szolgálatra jelentkezett, így 1943-ban ismét besorozták az East Yorkshire ezredbe.

Egyike volt azoknak az ezreknek, akik 1944. június 6-án partra szálltak Franciaország partjainál. Lord majdnem életét vesztette a partraszállás után, mikor rádiója mentette meg egy aknatámadás során Caen mellett. Heteket töltött egy leeds-i kórházban, majd visszatért a zászlóaljhoz amellyel végigharcolta az északnyugat-európai hadjárat hátralévő részét. Lord Brémában tartózkodott az európai győzelem napján, 1945. május 8-án.

A zászlóalj ezután Palesztinába, majd Egyiptomba ment, ahol Ray Lord egészen 1947-es leszereléséig szolgált. A veterán a háború után megházasodott, és újságárusként dolgozott Kelet-Hullban.

Egy halála előtti interjúban Lord felidézte, hogy a normandiai partraszállás során olyan zöld volt, mint a fű, a víz pedig egészen a comjáig ért, amikor elérték a partot.

Lord a Normandiai Veteránok Szövetségének vezető tagja volt, és számos megemlékezésen vett részt Franciaországban, illetve Hollandiában.

A normandiai veterán fia megjegyezte, hogy Hull hősének tartja az apját, aki minél hamarabb országa szolgálatába akart állni. Azt is elmesélte, hogy amikor gyerekkorában a háborúról kérdezte apját, nehezen nyílt meg, vonakodott válaszolni, amely jellemző a háború szörnyűségeit átélt generáció tagjaira.

A háborús hős 2016-ban megkapta a legnagyobb francia állami kitüntetést, a Francia Köztársaság Becsületrendjét.

Ray Lord 97 éves volt.

Címlapkép forrása: Matt Cardy/Getty Images

Frankfurti tőzsde
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH
Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Al-Shabaab Szomália terrortámadás