csehország prága
Globál

Csehország kihúzta a gyufát Kínánál

MTI
Csehország és Tajvan gazdasági együttműködésének kiszélesítéséről és a kiberbiztonságról tárgyalt szerdán Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke és Joseph Vu tajvani külügyminiszter. A Tajvant saját részének tekintő Kína a prágai nagykövetsége útján azonnal hivatalosan bírálta a találkozót és tiltakozott ellene.

A tajvani diplomácia vezetője a Kínával kapcsolatos politikai és gazdasági eseményekkel foglalkozó Sinopsis akadémiai projekt keretében érkezett kétnapos látogatásra Prágába. Joseph Vu látogatása szorosan összefügg a hét elején Prágában lezajlott cseh-tajvani gazdasági és beruházási fórummal, amelyen megjelent a tajvani fejlesztési miniszter, valamint a tudományért és kutatásokért felelős tárcavezető is. A kétoldalú gazdasági fórumot 2016 óta szervezi a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium.  

A három tajvani miniszter prágai látogatása lehetőséget adott a cseh-tajvani stratégiai gazdasági együttműködés megerősítésére - jelentette ki Milos Vystrcil, miután a szenátus székhelyén fogadta a tajvani külügyminisztert. Milos Vystrcil a tárgyalások után a szenátus elnökének Ezüstérméjével tüntette ki Joseph Vut    

A látogatás a cseh parlamenti felsőház, a szenátus küldöttségének Milos Vystrcil házelnök által vezetett tavalyi tajvani látogatásának viszonzása. Ez utóbbit akkoriban a cseh államfő és a kormányfő is nyíltan ellenezte.    

Joseph Vu újságíróknak nyilatkozva nagyra értékelte Csehország hozzáállását Tajvanhoz, és kijelentette, hogy ez példa lehetne más országok számára is.    

Kína prágai nagykövetsége azonnal tiltakozott Joseph Vu látogatása ellen, és nyilatkozatában azt állította, hogy "a cseh szenátus platformot kínált a Tajvan önállóságával kapcsolatos szeparatista erőknek". A kínai fél a találkozót "határozottan elítéli, nem ért egyet vele, és megteszi a legitim és szükséges lépéseket ez ügyben" - olvasható a kínai diplomáciai képviselet nyilatkozatában. A nagykövetség szerint néhány cseh személyiség provokációjáról van szó, amely sikertelenségre van ítélve.

Címlapkép forrása: Getty Images

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Amerika Kína sakk stockfotó